2020. június 19. | 10:50

A Jaguar I-Pace üde színfoltja a villanyautó-kínálatnak, végre személyesen is megismerkedhettem vele és szerencsére egész jól kijöttünk.

A Jaguar modernkori története egészen kacifántosan alakult, most nem is mennék bele a részletekbe. Legyen annyi elég, hogy immáron az indiai Tata tulajdonolja, így van tőke a nagyszabású fejlesztések kivitelezésére, például arra, hogy egy potens elektromos autót hozzanak létre. Így jött létre az I-Pace, mely 2016-ban, a Los Angeles-i Autószalonon mutatkozott be egy kezdetleges koncepcióként, 2019-ben elhódította az Év Autója trófeát – abban az évben mi is kint jártunk a Genfi Autószalonon, szóval személyesen is gratulálhattunk neki. A JLR tehát bebizonyította, hogy igenis tudnak elektromos alternatívát nyújtani meglehetősen modern köntösben, nagy térkínálattal, remek vezethetőséggel és agyament teljesítménnyel. Ám a hasonlóan jó dolgokat nem adják olcsón. Nézd meg videón, mit tud a Jaguar tisztán elektromos modellje!

Jaguar I-Pace – szélesen szép az élet

Első ránézésre sok köze nincs a terepjárós megjelenéshez, mégis SUV-nak van titulálva az I-Pace, bár szerintem sokkal inkább a crossoveres irányhoz, vagy a számomra érthetetlen és felesleges kupé-SUV vonalhoz áll a legközelebb. A lényeg viszont a számokban rejlik, hiszen 4682 mm hosszú, 2011 mm széles és 1565 mm magas, amitől igazán terebélyes jármű benyomását kelti. Megjelenés szempontjából szinte semmivel sem lehet összekeverni, a Jaguar dizájn szempontjából remek munkát végzett, számomra az autó szinte függőlegesre szabott fara maradt a legemlékezetesebb. Az autó légellenállási együtthatója nem kimagasló elektromos autós berkekben, de azért még így is 0,29-et mutat, amitől nagyobb tempónál is egészen csendes marad a közel 3 méteres tengelytávval rendelkező nagymacska.

JAguar I-pace teszt alapjárat

Jaguar I-Pace – semmivel sem összekeverendő

A rejtett kilincsek előtűnése után szabad út nyílik a beltérbe, ahol igazán remek térérzet fogad, hátul is kényelmesen el lehet férni, arra viszont készüljön fel a sofőr, hogy a hátsó szélvédőn túl nagy kilátást nem fog engedni az I-Pace. Az első, 28 literes csomagtér a töltőkábeleknek lehet ideális, hátul viszont papíron egy 638 literes csomagtér fogad, ami az ülések ledöntésével 1453-ra bővíthető. Az összeszereléssel kapcsolatban itt jegyeznék meg egy negatívumot, ugyanis a frunk nyitó kallantyúja nem éppen minőségi műanyagból készült és néhány csatlakozó is igénytelenül került elhelyezésre itt, azt gondolom egy prémium márka esetében nem lehet jó szemmel elnézni.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

Szőrös szívemet hallhattad most, mert nagyon másba nem igazán tudtam belekötni, ugyanis a beltérben a számottevő zongoralakkot kivéve rendben volt az anyagok minősége, az összeszereltség. Az ülések kényelmesek, sportos pozíciót kínálnak, bár a deréktámasz használatával csínján kell bánni, mert volt, hogy egy napig az autóban ültem rendesen megtámasztott derékkal, ám a párnázottság inkább keményebb, mint puha, így a nap végére extrém módon megfájdult a hátam.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

Az I-Pace és úgy általában a JLR csoport termékeinek a kezelőfelülete mindenképp egyedinek számít a piacon, a tesztautóban is három kijelzőn lehet variálni a dolgokat, leolvasni a különböző információkat. A központi kijelző az autó indítása után kissé lomhán tér észhez, kell neki 10-14 másodperc mire minden a helyére kerül, de onnantól kezdve gyorsan kezeli az Apple Carplayt, a kidolgozása, grafikája is rendben van. A legalsó kiskijelző mondhatni, hogy a klímavezérlőnek lett kitalálva, megszokást igényel a többfunkciós tekerőgomb kettős, amiken a hőfokot, ventilátor erősségét, az ülésfűtést és az ülésszellőztetést lehet állítani.

Jaguar I-Pace – a villanyhajtás előnyeivel

A Jaguar I-Pace mindkét tengelyén egy-egy mágneses villanymotor található, melyek 400 lóerő és 700 Nm leadására képesek (!). Az eszméletlen 4,8 másodperces 0-100-as sprintekhez egy 90 kWh-s akkumulátorcsomagból nyeri az energiát, amit akár 100 kW-os teljesítménnyel is lehet tölteni villámtöltővel (0-ról 80%-ra akár 40 perc alatt feltölthetjük), hálózatról viszont csak 7 kW-ot tud felvenni, így majdnem két nap kell neki az otthoni a konnektorról – kifejezetten javallott tehát egy DC-töltő felhelyezése a garázsba.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

Az akkumenedzsment és az aktív folyadékhűtés is rendkívül jól ki lett találva az I-Pace-nél, az autó mozgatására 94,1% használható fel, azaz 84,7 kWh-val gazdálkodhatunk. A gyártó szerint versenypályán is tűri a nyüstölést, kíváncsi lettem volna mit művel mondjuk a Hungaroringen, az viszont biztos, hogy hétköznapi használatban nem lehetett vészüzemmódig terhelni a hajtásláncot. A gyári adatok szerint 470 kilométert is tud az autó, ám a való életben inkább 350-400 kilométeres hatótávval kell számolni, ami a teszthét alatt hozható volt az I-Pace-szel. Azt gondolom, hogy ezzel a számmal még a megrögzött elektromos autó ellenzők is meg tudnának békélni, higgyétek el, csak ki kell próbálni. Eco üzemmódban természetesen nem lő ki olyan nagy vehemenciával és a rekuperáció mértéke is nagyobb, Normál és Sport üzemmódban viszont egészen félelmetes módon meg tud indulni a 2,2 tonnás autó, városi környezetben nincs ellenfele az utakon.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

A fogyasztás 22,7 kWh körül alakult a kezeim alatt vegyes országúti és városi használat során, ami a Tesla Model 3 19-22-es értékéhez képest is jó érték, hát még ha azt nézzünk, hogy a Mercedes-Benz EQC 35-37 kWh-t fogyasztott. Persze, az időjárási körülmények is ideálisak voltak, könnyen elképzelhető, hogy télen, autópályán megközelíti a 30 kWh-s fogyasztást.

Jaguar I-Pace – nem csak 0-100-as sprintre

Az I-Pace csíziója a vezethetőségben rejlik, hiszen amellett, hogy borzasztóan vehemensen meg tud lódulni, kifejezetten sportos vezethetőséget is kínál. Pontos ám érzéketlen a kormányzás, parádésan fordul, tényleg élmény vele kanyarogni, ilyenkor valahogy nem is érezzük, hogy egy több mint két tonnás autóban ülünk. A 400 lóerő mindig, minden körülmények között a rendelkezésünkre áll, az összkerékhajtás pedig olyan okosan megoldja elektronikus szinten a kanyarból történő kigyorsításokat, hogy szinte legyőzhetetlennek érezzük magunkat.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

Persze, az első 100 kilométeren jó mókázgatni a megrendítő gyorsulgatásokkal, de utána már szívesebben élvezi az ember az elektromos autó nyújtotta csendes és rezonancia mentes belteret; mondjuk a dugóban araszolva, tökéletes nyugalomban hallgatva a Meridian hifit, miközben a részecskeszűrőtől megfosztott, kombi TDI A6 kormoló kipufogóját bámulva elmélázunk azon, hogy miért is a villanyautó a legjobb választás városi használatra.

Jaguar I-Pace teszt Alapjárat

Az adaptív tempomat és sávtartó hiba nélkül végezte a dolgát és a keresztirányú forgalomfigyelő is hasznos társnak bizonyult. Ahogyan említettem, a kijelző felbontása remek volt, ahogyan a 360 fokos kameráé is, egyedül itt is a kép késése volt tolatásnál idegesítő, így az utolsó millimétereket rendkívül óvatosan kellett megtenni parkolásnál. Felárért a tesztautó légrugós felfüggesztést is kapott, amivel akár 23 centis hasmagasság is elérhető, sőt 50 centis vízben is meg tudjuk mártóztatni az I-Pace-t, ha esetleg keményebb terepre tévednék, sőt lejtmenetvezérlőtől is kérhetünk segítséget. De most őszintén, kinek lenne hozzá szíve?

Jaguar I-Pace ár és összegezve

A szabadidő-autók kategóriájába sorolt Jaguar I-Pace abszolút hozza a kialakításából adódó előnyöket: belül tágas, kiváló az üléspozíció (akár sportos, akár bácsisan a magasban is helyet foglalhatunk), mindemellett csendes, igényes a beltér, a hajtáslánc erős és hatékony, sőt nem csak gyorsulgatni élmény vele, hiszen a kanyarvadászat sem áll messze tőle. Egyedül talán a 7 kW-os otthoni töltést, az infotainment lassú ébredését és az első csomagtérben elkövetett igénytelenségeket lehet felhozni ellene, de ezeket elnézve szinte egy tökéletes elektromos járműről van szó. Eleinte 27-28 millió forintos listaáron hozzá lehetett jutni az I-Pace-hez, jelenleg a márka oldalán 30 190 000 forinttól kínálják, tesztautónkból csupán a napfénytető hiányzott, így rendesen felextrázva már eléri a 34 millió forintot. Vajon az elektromos autók, köztük a Jaguar I-Pace fognak igazi nyereséget termelni a Jaguar – Land Rover csoport számára?

Jaguar I-Pace EV400 AWD (2020)

  • Akkumulátor kapacitás: 90 kWh
  • Max. teljesítmény: 400 LE
  • Max. forgatónyomaték: 700 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 4682 / 2011 / 1565 mm
  • Tengelytáv: 2990 mm
  • Saját tömeg: 2140 kg
  • Vegyes fogyasztás: 21,2 kWh/100km
  • Tesztfogyasztás: 22,7 kWh/100 km
  • Végsebesség: 200 km/h
  • Gyorsulás (0-100 km/h): 4,8 s