2023. január 10. | 15:23

Bár az a kátyú nem kicsi, önmagában aligha okozhatott ekkora pusztítást.

A BpiAutósok YouTube csatornájára került fel az a videó, amiben egy autó fedélzeti kamerája rögzíti tökéletesen az esetet. A kamerás autó a Váci úton a Westend felől a Lehel Csarnok felé, az áldozat pedig vele szemben halad.

A Piros Suzuki Wagon R+ a szembe oldalon a legbelső sávban érkezik, miközben áthalad egy nagyobb, de egyáltalán nem kirívó kátyún. Miután bal első kerékkel veszi az akadályt, pár pillanat múlva a sértett kerék befordul az autó alá.

Legalábbis ennyit látni a felvételből, ennél többet sajnos nem mutat a kamerás autó felvétele. De a kitört kerékkel a Suzuki nem vált irányíthatatlanná, valószínűleg biztonságosan meg tudott még állni a sofőr.

A képhez hozzátartozik, hogy bár egy nagyobb úthibáról van szó, ennyitől nem kéne így kitörjön egy kerék. Vélhetően a Suzuki nem megfelelő műszaki állapota is hozzájárult az eseményekhez.

Ezt okozhatta egyszerűen csak nem megfelelő karbantartásból eredő lógás, elfáradt alkatrészek vagy egyszerűen a korrózió. A rozsda egyébként is nagy ellensége a Suzukinak ebben az érában, például az ős-magyar Swiftek hátsó futóművének rozsda miatti kiszakadása egyáltalán nem volt ritka.

A Suzuki Wagon R+ eredetileg egy kei car volt Japánban, amit később megnöveltek, módosítottak az előírások miatt és nagyobb motorokat kapott, ezzel pedig elhozták Európába. A modell közkedvelt volt megbízhatósága és jó helykínálata miatt, ma azonban a kora, a rozsdásodási hajlama és biztonsága miatt kezd kikopni az utakról.

A kátyúkár kérdése sajnos Magyarországon nem ritka téma, hiszen útjaink nincsenek a legjobb állapotban. Sok szakasz okozhat modernebb és jobban összerakott autóknak is kihívást, ilyen esetekben pedig csak megy a fejvakarás. Hogy van-e megoldás kátyúkár esetén, arról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Ha pedig egy őszinte esztergomi Suzuki Swift érdekelne, ami egyébként szintén hajlamos elhagyni hátsó kerekeit a korral járó rozsda miatt, arról videónkat itt találod:

Depositphotos