Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Közlekedési lámpának nézte a Holdat a Tesla önvezető rendszere

2021. július 28. | 13:13

A technológia továbbra is messze van a tökéletestől.

Az önvezető technológia jövőbeni bevezetése jelentősen megosztja az autós társadalmat. A forradalmi közlekedési innováció egyik élharcosa a Tesla. Elon Musk, a kaliforniai székhelyű vállalat vezérigazgatója lépten-nyomon az önvezető rendszerek közelgő elterjedését hangoztatja, ám a technológia egyelőre közel sem működik tökéletesen.

Tavaly ilyenkor látott napvilágot a hír, hogy az Egyesült Államokban a Tesla Autopilot rendszere STOP táblának nézte a népszerű gyorsétterem, a Burger King logóját. Erre a hibára akkor azonnal reagáltak a fejlesztők, és egy szoftverfrissítéssel orvosolták azt. A Burger King igyekezett meglovagolni a lehetőséget, és minden véletlenül betévedt Teslásnak egy ingyen szendvicset ajánlott fel.

A Twitteren futótűzként terjedt el az a rövid felvétel, melyet egy Tesla tulajdonos tett közzé a közösségi oldalon. Ezen az látszik, hogy autójának önvezető rendszere több alkalommal sárga közlekedési lámpának nézte a Holdat, emiatt működésbe léptette a fékezési mechanizmust. Mindez egy gyorsforgalmi útszakaszon történt, ahol a nagyobb sebességről történő hirtelen lassítás veszélyes helyzeteket idézhet elő.

Az önvezető technológiával rendelkező elektromos járművek felhasználói közül többen egyéb problémákról számoltak be. Az egyik tulajdonos állítása szerint autója piros lámpának nézte a napot, egy másik esetben pedig a Tesla rendszere egy hirdetőtáblán lévő STOP jelet kevert össze az igazival.

Idén áprilisban Elon Musk – szokásához híven – a Twitteren számolt be arról, hogy már a küszöbön van a Tesla 9.0 verziójú önvezető rendszere. A fenti hibák alapján kijelenthető, hogy van még mit fejleszteni a technológián. Ezzel Elon Musk is tisztában van, aki fel is hívta a Tesla tulajdonosok figyelmét arra, hogy mindig tartsák a szemüket az úton akkor is, ha bekapcsolják az Autopilot funkciót.

Szakemberek szerint még legalább 20 évet kell várni az önvezető autók elterjedésére – szerinted ennyi idő elég lesz a megfelelő megoldások és szabályozások kidolgozására?

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az új Lexus NX-ről Itt az újabb arculcsapás a benzines és dízelmotoros autók számára

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!