2024. január 10. | 09:41

A világ egyik legalacsonyabbjáról elég borsos összegre emelik a benzin árát Kubában.

Magyarországon is nagyot nőtt az üzemanyagok ára az új esztendő beköszöntével, ennek egyik fő oka a jövedéki adó mértékének emelkedése. A több mint 41 forintos többlettel január végére a benzin átlagára az 580-590, a gázolajé pedig a 600 forintos szint környékén mozog majd az előrejelzések szerint.

Ez elég sok emberben keltett felháborodást, joggal. Van azonban olyan térség, ahol még ennél is drasztikusabb emelés történt: Kubában a benzin literenkénti árát februártól 25 pesóról (aktuális árfolyamon 360 forint) 132 pesóra (aktuális árfolyamon 1905 forint) emelik. Ez több mint 500 százalékos növekedést jelent.

Vladimir Reguiero kubai pénzügyminiszter hozzátette, hogy a gázolaj esetében is hasonló emelésre kell számítani. Emellett a villamosenergia és a gáz ára is emelkedik 25 százalékkal. Ezen intézkedésekkel igyekeznek stabilizálni a gazdaságot.

A szigetország még a koronavírus-járvány okozta sokkot sem heverte ki, a gazdasági helyzet elég rossznak mondható. Így nem csoda, hogy nem tudja a kubai kormány tovább biztosítani a világ egyik legalacsonyabb üzemanyagárait.

Emellett 29 töltőállomáson februártól csak amerikai dollárral lehet fizetni, így próbál az állam devizához jutni, amellyel a nemzetközi piacokon tudnak vásárolni. Omar Everleny Pérez kubai gazdasági professzor elmondta, hogy habár a kubai üzemanyagárak nagyon alacsonynak számítottak világszinten, az ottani keresetekhez viszonyítva már eddig is drága volt tankolni.

Eleve nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy autót tartsanak Kubában, de ez az emelés már a tehetősebbeket is érinteni fogja. A szigetország egyébként nagyban függ az importtól, amelynek akadozása miatt egy ideje a gyógyzerekből és az élelmiszerekből sem mindig volt elég.

Depositphotos