2023. július 03. | 14:30

Ezzel együtt viszont érdekes, hogy az alkoholos és dohánytermékek jövedéki adóját nem érinti a változás.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára nemrég interjút adott a Magyar Nemzetnek. Ebből kiderül, hogy a kormány jövedéki adóemelésre készül, viszont nem minden terméket érint majd a változás.

Hiszen jövedéki adóköteles termékek a cigaretta és az alkoholok is, most mégis egy másik nagyon népszerű ilyen adóval terhelt termék ára lesz magasabb. Ez pedig a kutakon tankolható üzemanyagoké, amelyeknek jövedéki adóját ahogyan már megírtuk, nemrég emelte a kormány. Az államtitkár elmondta, hogy az emelésre azért van szükség, mert Brüsszel rákényszerítette az itthoni vezetésre.

Hiszen a magyar jövedéki adó az üzemanyagokon eddig is az EU-s minimum alatt volt, és most szinthez kell igazítani. Hiszen az EU még korábban általánosan emelte a minimum határt, viszont például Magyarország türelmi időt kapott a bevezetésre a nehéz gazdasági helyzete miatt.

Most az is kiderült, hogy az emelésnél ráadásul a kormány kénytelen volt a 2022. október 3-i forint-euró árfolyamokkal számolni. Ebben az időszakban nagyon gyenge volt a magyar valuta, egy euró 424 forintot ért.

Az emelés várhatóan majd csak 2024. január 1-jén lép majd életbe. Izer Norbert viszont azt is kiemelte, hogy az üzemanyagok mellett semmilyen másik jövedéki adóköteles terméket nem érint az emelés.

Azt is elmondta, hogy a nemrég létrehozott extraprofitadó tétele továbbra is változatlan mértékben épül majd be a jövedéki adóterhekbe. Ez az adónem egyébként magas mértékben van jelen az üzemanyagok végső fogyasztói árában.

Dpositphotos