Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jelentősen emelné az üzemanyagok árát az EU

2022. december 12. | 08:35

Ezzel szemben Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be, de egyáltalán nem biztos, hogy elfogadják.

Az ötlet nem most született, az Európai Unió már július 8-án adminisztratív megkeresést küldött a kormánynak az adóemeléssel kapcsolatban. Ebben a derogáció lehetősége is fennál, tehát a háború és válság körülményei miatt a tagállamok kérelmezhetik felmentésüket ideiglenesen az adóemelés alól.

Két országnak már sikerült, Portugália és Svédország is mentesült ideiglenesen az üzemanyagok jövedéki adójának emelése alól, mi egyelőre csak benyújtottuk derogációs kérelmünket. Ez hivatalosan 2023 végéig szólna, de ha az unió nem fogadja el, akkor akár akár 32,5 forinttal is emelkedhetne itthon az üzemanyagok adómértéke - plusz áfa.

Azt is érdemes tudni, hogy Magyarország egy jóideje már minimum értéken tartja a benzin jövedéki adóját és a két üzemanyag adómértéke között fix távolságot tart. Ezért a lépést a kormány sem tudná kompenzálni a jövedéki adó mozgatásával, legfeljebb más adók elvételével.

Jelenleg a minimum jövedéki adó, amit az unió megszabott, az a benzinre 0,28, a gázolajra 0,26 euró/liter. Ez most 0,36-ra és 0,33-ra emelkedne, viszont az árfolyamváltáshoz a 2022 október 3-i számokat kell használni, így jön ki a 32,5 forint emelkedés, amire nálunk áfát kell számolni, úgy rögtön 41,3 forint. Jelenleg a minimumérték itthon 120 forint a benzinnél és 110,35 a gázolajnál, ezek változnának 153,525 és 142,875 forintra literenként.

Ha a derogációs kérelmünket pozitívan bírálják el, abban az esetben 2023 végéig maradhatna nálunk a régi jövedéki adóminimum. Az elbírálásra az uniónak 3 hónapja van. Az elutasítás valószínűleg érzékenyen érintené Magyarországot, hiszen éppen csak kivezették az árstopot, amelynek következtében egyik napról a másikra jelentősen megnőtt az üzemanyagok ára.

Bő egy évig fix 480 ft/literért tankolhattunk sima 95-ös benzint és gázolajat, viszont a közelmúlt történései üzemanyaghiányt idéztek elő az országban. Mivel a stabilitás volt az ársapka fenntartásának egyik feltétele, így a kormány egy váratlan pillanatban bejelentette annak eltörlését. Azóta csökkent valamelyest az üzemanyagok ára, a benzint literenként 632 forintért, a gázolajat literenként 695 forintért adják átlagosan.

A szakértők szerint egyébként további ellátási problémát okozhatnak majd a februárban életbe lépő szankciók. Ezek az orosz olajból finomított termékek tilalmát hozzák majd el, ami a várható globális gázolajhiány mellett fájdalmas lépés lehet a gazdaságra nézve.

Depositphotos
Fék és tempomat hiba miatt 500 kilométeren keresztül nem tudott megállni egy kínai férfi Kiderült, mennyit keresnek az F1-es pilóták: a Ferrari versenyzői nincsenek a top 3-ban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!