Dankó Péter (Instagram-oldalát ide kattintva lehet lecsekkolni) megint nagyot alkotott, a magyar tervező korábban épített már LEGO-ból Cadillacet és Trabantot is, most pedig egy Lada 1200S élethű, kicsinyített másolatát alkotta meg LEGO-kockák felhasználásával. A végeredmény minden túlzás nélkül pazar lett, a magyar rendszámmal ellátott kocsi láttán sokan elámultak.

A VAZ-2101 a Lada nevet kapta az exportpiacokon, de a vasfüggöny keleti oldalán még évekig Zsiguli feliratokkal forgalmazta az orosz AvtoVAZ járműgyártó. Az első 1200-as Lada összeszerelésére kereken 50 évvel ezelőtt, 1970. április 19-én került sor a Togliatti mellett felépített Volgai Autógyárban. Az oroszok a Fiat 124 műszaki alapjaira támaszkodtak a modell kifejlesztésekor.

Egyes források szerint a Volga folyón egykor használt vitorlások neve volt Lada, innen származik a név és az autóra felpattintott logóban látható hajó is ezt jelképezi. A 2101-est és típusváltozatait 13 évig gyártották, több mint 3 millió Kopejka (vagy ahogy idehaza hívták őket, egykörlámpás) készült. A Lada nemcsak személygépkocsiként, hanem taxiként, raliautóként, rendőrautóként és polgári védelmi járműként is népszerű volt azokban az országokban, ahol szóba jött a forgalmazása.


Dankó Péter a LEGO-autóival

A Dankó Péter által épített részletgazdag LEGO-Lada (hossza: 305 mm, szélessége: 115 mm, magassága: 100 mm) sötét bíborvörös színben pompázik, a magyar mérnök rengeteg pozitív visszajelzést kapott, de a végeredményt látva ezen cseppet sem lehet csodálkozni. A tető eltávolításával egyébként az utasteret is könnyen el lehet érni, láthatjuk, hogy a műszerfal, a pedálok és a tükrök is nagyon szépen ki lettek dolgozva. A motortér, a fényszórók, a krómozott lökhárítók és a magyar rendszámtáblák is nagyon rendben vannak. Az autót feldobó matricák (pl. Videoton-rádió, élethű embléma) fotók alapján készültek, Molnár Márton jóvoltából, írja a Vezess.