2021. december 20. | 14:10

A mostani elnököt nem érdekli, hogy mit gondolnak erről a feministák.

A 126 éves Automobile Club de France (vagyis a L'Auto, ahogy a klubot nevezik) továbbra sem enged nőt a soraiba. Egyszer már rezgett a léc, a legnagyobb francia autógyárak vezetői ugyanis tiszteletbeli tagságban részesülnek, de Clotilde Delbos végül lemaradt erről a megtiszteltetésről. A mostani elnököt hidegen hagyják a feministák támadásai.

Miután letartóztatták, Carlos Ghosn lemondott a Renault elnöki posztjáról, és még abban az évben az autógyár Delbost nevezte ki ideiglenes vezérigazgatónak. Vagyis járt volna neki a tiszteletbeli tagság, de a L'Auto közössége ebbe nem ment bele, lévén, hogy Clotilde a gyengébbnek mondott nemhez tartozik.

„Talán adhattunk volna neki egy olyan vendégkártyát, amelyet a feleségek szoktak kapni, de még ez is merőben szokatlan lett volna tőlünk. Egyetlen nő sem tudott csatlakozni még hozzánk, ugyanis ehhez két meglévő tag támogatására van szükség, és erre szerintem soha nem lesz példa. Úgy vélem, hogy a nagyjából 2000 tagunk háromnegyede nem akarja, hogy változás történjen, én pedig túlságosan demokratikus vagyok ahhoz, hogy olyasmit erőltessek, amit ők nem akarnak. Van más módja is annak, hogy Párizsban nőkkel találkozzunk” – nyilatkozta Desanges.

Delbos rövid ideig töltötte be posztját, a helyére az olasz származású Luca de Meo került, aki azonnal megkapta a tagságot. Az érintett nem akart nyilatkozni erről a témáról, de érdemes megjegyezni, hogy az autóiparban rengeteg nő tölt be vezető szerepet, többek között a Peugeot élén is egy hölgy áll. A feministák szerint a L'Auto egy nagyon káros szimbólum, amely egy olyan autóipar képét vetíti előre, amely a férfiak privilégiuma. Ezzel a felvetéssel Desanges nem kíván foglalkozni.

Az 1895-ben alapított L'Auto egy Párizs központjában található pazar kastélyban kapott helyet, amely a Place de la Concorde térre néz. A nők kizárása egyébként nem szerepel a klub alapszabályában. Ehelyett a hagyomány azt diktálja, hogy soha senkit ne javasoljanak tagságra, mondta Desanges. A feleségek vendégként jöhetnek, kölcsönözhetnek könyvtári könyveket, részt vehetnek néhány rendezvényen, de bizonyos területekről ki vannak zárva.

Van ellenpélda is, a londoni Royal Automobile Clubot egy évvel a L'Auto után hozták létre az autózás szerelmesei. Francia társával ellentétben azonban 1999 óta női tagokat is felvesz.