2023. december 13. | 14:00

Olyan parkolási szabály bevezetésének gondolata merült fel, aminek megszegéséért Londonban 44 ezer forintnyi bírság jár.

Nemrég számoltunk be arról, hogy temérdek parkolóhelyet megszüntettek Budapest belvárosában. A VIII. Józsefváros fővárosunk egyik legzsúfoltabb kerülete, ahol a parkolási nehézségek napi szinten idegelik a helybéli és a munka miatt ide látogatókat.

Az önkormányzat mégis 101 hellyel csökkentette a közelmúltban a parkolók számát. Ez nem véletlen, ugyanis ezek a kijelölt várakozási helyek a járdákból vettek el területet, amire az is rátett egy lapáttal, hogy az autósok sokszor a vonalakon túllógva akadályozták a gyalogosok közlekedését.

A gondok kezelésére először az ott lakók számára is fizetőssé tették a parkolást már az első autóra is. Már ettől 20%-kal csökkent a kiadott éves bérletek száma idén augusztusig tavaly augusztushoz képest – jó kérdés, hogy mit csináltak a tulajdonosok az autókkal –, az igazi eredményt azonban a helyek ritkítása hozta meg.

Az átalakításoknak köszönhetően immáron szellősebb, barátságosabb utcakép fogadja a helybélieket, ami úgy tűnik, megtetszett a volt közlekedési államtitkárnak. Vitézy Dávid ugyanis közösségi oldalán osztotta meg gondolatát azzal kapcsolatban, hogy a skótoknál négy évnyi készülődés után adták vissza a járdát mindenhol a gyalogosoknak.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet alapján immáron nincs kijelölt parkolóhely Skóciában egyetlen járdán sem, ez főleg a babakocsival és a kerekesszékkel közlekedőknek jelent nagy könnyebbséget, de általánosan nagyobb biztonságot nyújt a járókelőknek. Vitézy szerint Budapestnek is hasznára válhatna egy ilyen szabályozás, mert a járda a gyalogosoké.

„Hasonló tiltás ötven éve érvényben van Londonban, de országos hatállyal eddig sehol nem vezettek be ilyet az Egyesült Királyságban” – emlékeztetett bennünket arra, hogy a britek fővárosában már régóta él a rendelet. Aki mégis megszegi a szabályt, az 100 fontos, vagyis több mint 44 ezer forintos bírságra számíthat.

A volt közlekedési államtitkár hozzátette, hogy a budapestiek életét napi szinten zavarja a parkolással kapcsolatos probléma, amit valahogyan orvosolni kell. Persze jó kérdés, hogy emiatt nem látnánk-e több olyan esetet, mint amit Kern András is előadott már kétszer.

Depositphotos