Nagyon meglepő dolog történt: eltűntek az utakról a mozgó traffipaxok - erről az ATV számolt be először. Az okokra vonatkozó kérdésre az ORFK kitérő választ adott.

Az ATV munkatársai az utóbbi napokban országszerte „vadásztak” sebességmérő autókra, de hiába. Nem találtak sem rejtve, sem nyilvánosan traffipaxot használó járműre. Egy sebességméréssel foglalkozó internetes oldal kezelője is azt mondta, hogy feltűnően nagy a csend a sebességmérésekkel kapcsolatban.

„Több tag fel is vetette – és én is észrevettem – hogy körülbelül másfél hónapja nincs bejegyzés arra vonatkozóan, hogy traffipax lenne az úton” – árulta el az ATV-nek Pap Zoltán.

Sebességmérés
Forrás: RTL Híradó

Nagy László, pécsi közlekedési szakjogász – aki korábban a megyei főkapitányság vezető közlekedési rendőre volt – elmondta, hogy neki is feltűnt a traffipaxok hiánya. Hozzátette: korábban például karácsony körül vonták vissza az eszközöket, hogy ne rontsák az ünnep hangulatát, de most tippelni sem tud az okokról. Nagy László több emberrel is beszélt, de egyenes választ ő sem kapott, így „valamilyen utasításfélét” feltételez a háttérben.

„Nagyon sokan hajlamosak lesznek semmibe venni a sebességhatárokat, akár lakott területen belül is, ami gond, hiszen a gyorshajtás az egyik legkomolyabb veszélyforrás, és a baleseti okok között is vezető helyet foglal el” – ezt már az RTL Híradónak nyilatkozta a szakjogász.

Az RTL úgy tudja, hogy karbantartás miatt jelenleg a fix sebességmérők sem üzemelnek.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a helyzet senkit sem jogosít fel arra, hogy indokolatlan mértékben átlépje a sebességhatárokat, vezessünk normálisan, ne ugorjon meg a közlekedési balesetek száma amiatt, hogy nem mérnek a rendőrök. Hiszen mindenkit várnak haza.