Moszkva a COVID-19 oltást kapó lakosok között autókat sorsol ki, írta meg a Reuters. A városvezetés azt reméli, hogy a meghirdetett program hatására megugrik az oltakozási kedv az orosz fővárosban.

Oroszországban a hatóságok korlátozásokat vezettek be, mert váratlanul megugrott a koronavírusos betegek száma. Az orosz főváros vasárnap 7704 új fertőzést jelentett, december 24. óta nem regisztráltak ennyi új beteget egyetlen nap leforgása alatt. Országos szinten 14 723 pozitív tesztről lehetett tudni, ilyen magas esetszámra február 13. óta nem volt példa a térségben.

Az eseményekre reagálva Szergej Szobjanyin polgármester azt közölte, hogy mindenki, aki 18 évesnél idősebb, és június 14. és július 11. között megkapja a COVID-19 vakcina első adagját, automatikusan részt vesz egy sorsoláson, amelyen egy autót lehet nyerni. A politikus hozzátette, hetente öt, egyenként 1 millió rubel (4 millió forint) értékű autót sorsolnak ki.

Lada

Szobjanyin korábban nyilvánosan panaszkodott arról, hogy a lakosok közül kevesen regisztrálnak oltásra. Május 21-én azt mondta, hogy mindössze 1,3 millió ember kapta meg az első adagot – ez elég rossz adat, ha azt nézzük, hogy Moszkvában több mint 12 millió ember él.

A polgármester szombaton azt mondta, hogy a város több ezer kórházi ágyat szabadított fel a beérkező COVID-19 betegek miatt, és felszólította a lakosokat, hogy a jövő héten távmunkában dolgozzanak, mert így tudnak segíteni a vírus megfékezésében. A sportpályákat, játszótereket és parkokat egy hétig zárva tartják. A bároknak és éttermeknek legkésőbb 23 óráig be kell zárniuk.

„Ez csak ideiglenes megoldás. Az újabb korlátozások elkerülése és a helyzet tartós javulásának biztosítása érdekében jelentősen fel kell gyorsítanunk az oltási programot” – mondta Szobjanyin vasárnap.