2023. szeptember 25. | 13:48

Az akkumulátorgyár erős, zúgó hangot ad ki, mióta megkezdte a működést, emiatt viszont a helyiek megőrülnek.

Nemrég kezdte meg működését az iváncsai akkumulátorgyár, amely az SK nevű vállalat alá tartozik. Ezzel együtt jelentősen megemelkedett a környék zajterhelése, amely a lakosok szerint már elviselhetetlen.

Többen is arról számoltak be, hogy éjszakánként, amikor nincsen semmilyen alapzaj, akkor pihenni sem tudnak a gyártól. Folyamatos, állandó zúgás érkezik az üzemből, ami nem csak a hangja, de frekvenciája miatt is zavaró.

Az ügy kapcsán már a település polgármestere is megszólalt, aki elmondta, hogy beigazolódott, amitől tartott. Féltek tőle, hogy nem csak az építkezés, de a termelés is komoly zajjal jár majd, ami zavarja a lakosokat.

Emiatt még tavasszal zajmérő állomást telepítettek a község gyárhoz legközelebb eső részére. Az itt készült mérések sorra bizonyítják, hogy a gyár zajkibocsátása jelentősen meghaladja a jogszabályilag előírt szintet.

Ezt többször is jelezték a gyár vezetése felé, ahol egyáltalán nem foglalkoztak velük. Ezután augusztus elején tettek bejelentést a Fejér Vármegyei Környezetvédelmi Hatóságnál, ahol szintén nem kaptak válaszokat.

A polgármester nem adta fel, és a napokban jelezte a gyár vezetése felé, hogy innentől minden lehetséges fórumon tiltakozni fognak majd a gyár jelenlegi működése ellen. A gyár vezetése erre már válaszolt, és elnézést kértek a helyiektől a zaj miatt.

Elmondták, hogy tisztában vannak a jelenséggel, és már tervben van a zajfogó falak építése. Ezek várhatóan október végre készülhetnek el, és a vállalat állítja, hogy így meg tudják majd fékezni az erős zajt.

A polgármester a posztban elmondta, hogy a válasz teljes mértékben nem nyugtatta meg, de azért örül, hogy valami elindult. Hozzátette, hogy folytatják a zajmérést, és innentől naponta küldik majd mérési adatokat, illetve kérik a hatóságokat, hogy tartassák be a gyárral a szabályokat.

Alapjárat