2023. szeptember 21. | 12:53

Tagadhatatlan tendencia az autók méretének növekedése, ám az infrastruktúra nem mindig tartotta ezzel a lépést.

Érezhető folyamat, hogy az autók az utóbbi időben drasztikusan nőttek. Nem csak az új szériák lettek egyre nagyobbak és nagyobbak, de a régóta ismert nevek generációi is szinte lineárisan híznak.

Nézzünk meg egy első generációs Volkswagen Golfot, amely 1974-es érkezésekor 3,82 méter hosszú és 1,61 méter széles volt. Ma a 8. generáció hasít, ami időközben már 4,284 méter hosszú és 1,789 méter széles lett, tehát majd bő 40 centivel hosszabb és 17-tel szélesebb. Ezt persze az is indokolta, hogy biztonságtechnikailag is fejlődött.

Emellett ráadásul megjelentek egyre nagyobb autókategóriák is, hiszen 20-30 évvel ezelőtt kinek jutott volna eszébe egy X7-es BMW vagy egy GLS Mercedes. Annak biztosan nem, aki a parkolóházakat tervezte az üzletközpontokhoz.

Ezzel a problémával áll most szemben Németország is, ahol szóba került a parkolóhelyek szabványos méretének növelése. Erről a Német Közlekedéstudományi Kutatóintézet adott ki egy javaslatot.

Ők azt mondják, hogy a jelenlegi szabvány 2,50 méteres szélesség helyett építsenek 2,65 méter széles parkolókat. Ez a szabványnövelés elég lenne ahhoz, hogy lépést tartsanak az egyre szélesebb autókkal.

Az ötlet bár sokaknak kényelmes lehet a jövőben - főleg a kisautósoknak -, ám kevesebb parkolóhelyet eredményezhet. hiszen 15 centi nem sok egy parkoló méreténél, ám mondjuk 100 parkoló esetében az már 15 méter, azaz hattal kevesebb parkolóhely.

A bővítés gondolatával szembe megy egy német környezetvédelmi szervezet közlekedési szakértője, aki szerint ez csak újabb kaput nyitna a gyártók előtt. Ha nőnek a parkolók, akkor gyárthatnak még nagyobb autókat, amihez majd még nagyobb hely kell és így lesz egy öngerjesztő folyamat.

Szerintük a megoldást inkább az jelentené, ha a városok szigorúan ragaszkodnának az eddigi szabályokhoz. Emellett pedig szigorúbban lépjenek fel a feleslegesen nagy járművekkel szemben, ha ide-oda átlógva parkolnak le.

Deposiphotos