2023. augusztus 04. | 11:11

Azért rendesen rá kell szolgálni, hogy idáig elmenjenek a hatóságok, de a város vezetése szerint a lépés indokolt.

Vannak a világon olyan helyek, ahol súlyos gondot okoz a gyorshajtás a közúti közlekedésben, és nem csak Magyarország ilyen. Az utóbbi időben az amerikai New York városában okozott fejfájást a városvezetésnek a gyorshajtás, ezért most egy drasztikus lépésre szánták el magukat.

Egy új javaslat szerint korlátoznák azoknak az autóját, akik többször belefutottak már traffipaxokba. Ez New Yorkban nem nehéz, hiszen nagyon kiterjedt sebességmérő hálózatot alakítottak ki az évek során.

A rendszer szerint akit hatszor gyorshajtáson kapnak ezek a kamerák, annak autójába kötelezően beszerelnek egy sebességlimitert. Arról, hogy ez aktívan figyeli-e a megengedett legnagyobb sebességeket vagy csak egy fix tempó fölé nem enged, arról nem írtak.

Az viszont ismert, hogy a rendszer 5 mérföld/óránál (8 km/ó) nem enged komolyabb gyorshajtást annak az autónak, amibe beszerelték. Nem egy újkeletű dologról van szó, a rendszert már tesztelik egy ideje és 50 önkormányzati autót szereltek fel vele eddig kísérleti jelleggel.

Ha gyorshajtásokkal valaki eléri azt, hogy autójába beszereljék ezt a rendszert, onnantól 12 hónapig kell vele együtt élnie. Ugyanilyen büntetést kapna az is, aki 18 hónapon belül 11 büntetőpontot szed össze az utakon.

Ezzel kapcsolatban viszont kicsit összeakadhatnak a dolgok, mert ilyen pontszámnál jellemzően már ideiglenesen elveszik a delikvens jogosítványát. Bár a hat gyorshajtás soknak tűnhet, a rendszert kezdeményező városvezetés szerint vannak, akik akár 8-10-15-20 alkalommal is átfutnak a mérők alatt és a pénzbírság nem tartja vissza őket. Ha a dolog működik, akkor az állami szenátor 2024-től minden ott regisztrált járműre alkalmazná a büntetési formát.

James Carbone / Newsday RM LLC / Getty Images