Nézd meg ezt az 1956-os menő autós lemezjátszót!

Közzétéve:
2020-09-01, 20:35

A Chrysler már akkor is tudta, mi kell a népnek.  

A Chrysler már 1956-ban kifejlesztett egy olyan autós lemezjátszót, melynek segítségével különböző méretű bakeliteket lehetett hallgatni útközben. A lemezek 45 percnyi zenét, vagy egyórányi beszédet voltak képesek lejátszani. A rendszert a CBS Laboratories fejlesztette ki a Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler és Imperial modellek zenei kiegészítőjeként.

Az akkori sajtóban a következő mondatok jelentek meg:

„Azon sofőrök és utasaik számára, akik kedvelik a Broadway musicalek élénk taktusait, ez a remek autós Hi-Fi berendezés a Pajama Game című zenés produkció élményét idézi meg. Amennyiben a gyerekek unatkoznak a hosszú út során, Davey Crockett története és Gene Autry dallamai szórakoztathatják őket.”

Az autós Hi-Fi a rádió hangszóróját és erősítőjét használva játszotta le a zenét. A lemezjátszó a központi műszerfal alatti, ütésálló tartóban volt elhelyezve, a hangszedőkarral, zafír tűvel, kerámia lejátszófejjel. A tartóban összesen hat lemeznek volt hely.

A Chrysler Automobiles információi alapján a lejátszó és a tű pozícióját nem befolyásolta sem az autó kanyarodási szöge, sem pedig a sebessége. Az alapos tesztelésnek köszönhetően a tű soha nem ugrott egyetlen ütemet sem. Ezt a találmányt lassan 65 év távlatából is csak csodálni lehet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt.
1957 Imperial Crown, meggyvörös, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. május 12.
1957-ben az Imperial bemutatta egyik legikonikusabb zászlóshajóját, a Virgil Exner tervezte Crownt. Az autó nem csak méreteivel, de teljesítményével és felszereltségével is túlszárnyalta a kor legelitebb luxusautóit.

További hírek