2022. április 17. | 14:50

A Passat W8 volt a Volkswagen csúcsmodellje a 2000-es évek elején: teljesítményével, felszereltségével és árával már a prémiumok szintjén játszott!

A Passat kétség kívül a VW-konszern egyik slágerterméke már hosszú évtizedek óta. Jól néz ki (legalábbis a legtöbb generáció), stabil műszaki tartalommal rendelkezik, már a fapados változatok is tudják azt, amit elvárnak a kategóriában, akinek pedig pénztárcája engedi, feláras extrákkal gyönyörűen fel is tudja szerelni, igényeinek megfelelően. Egy kitűnő munkaeszköz a mindennapokra, de a hétvégi családi utazások alkalmakor is megállja a helyét, így érthető, hogy rengetegen teszik le a típus mellett voksukat.

Volkswagen Passat
A Passat egy népszerű választás a középkategóriában: jó minőségű és tudja, amit kell (Forrás: Volkswagen)

Az előbbiből az is következik, hogy aki Passatot vesz, az nem a garázsba szánja porfogónak, hanem tekeri bele rendesen a kilométereket, az intenzív használat miatt pedig kézenfekvő, hogy a legtöbb példányt dízelmotorral értékesítik (főleg a flottások). Meg hát ki ne hallott volna a legendás 1,9-es vagy 2,0 literes TDI-ről, amelyek kedvező fogyasztásukkal, nyomatékos karakterükkel és átlagon felüli megbízhatóságukkal váltak híressé. Mellettük hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a Passat bizony más motorokkal is készült.

A B5-ös „csíklámpás” 1996-ban debütált, ugyanúgy a Volkswagen PL45-ös platformját használta, mint a két évvel ezelőtt bemutatkozott Audi A4. Megörökölte elődje orrát, a fényszórók és a hűtőrács stílusa nagyon hasonlított a B4-esére, de az autó többi része markáns megújuláson ment keresztül.

Formája gömbölyűbb lett, a németek úgy tervezték, hogy egy kis cicomával még a következő évezredben is megállja a dizájn a helyét. Meg persze illeszkednie kellett az új irányvonalhoz, amit a VW termékei (Bora, Golf, Polo) megjelenésükben hordoztak. A változtatásoknak köszönhetően a B5-ös karosszériájának légellenállása nagyon kedvező volt (0,27), ami nagyobb végsebességet és kedvezőbb fogyasztást tett lehetővé.

A gyártó továbbá forszírozta, hogy a B5-ös Passatban legyenek olyan feláras extrák, amik már inkább a prémiumokra jellemzők, hogy ezzel is kiemelkedjen konkurensei, a Mondeo, a Vectra és a 406-os közül. Elöl független, négylengőkaros futóművet kapott, 1997-ben megjelent a 4Motion összkerékhajtás az 1,8-as és 2,8-as benzinesekhez, illetve az 1,9-es, 2,5-ös dízelekhez.

A palettán szereplő erőforrásokhoz 5 vagy 6 fokozatú kézi váltót párosíthattak a vásárlók, de ott volt az 5 gangos Tipronic is. A B5-ös Passat már a modellciklus korai éveiben is egy elismert autónak számított, rengeteg tesztben hozták ki győztesül kiforrott műszaki tartalma és ár/érték aránya miatt.

Megjelenése mégis a ráncfelvarrással ért be igazán, a 2001-es facelift alkalmakor a Volkswagen az optikai változtatások mellett egy elég merész és páratlan húzással rukkolt elő. Piacra dobta a címszereplő W8-at, az első és egyben utolsó 8 hengeres Passatot, amit gyártottak! A zászlóshajó orrába egy 4 literes szörnyeteget pakoltak, a W8-as különlegessége volt, hogy négy sorban voltak elhelyezve a hengerek: két 15 fokos VR4-es motort házasítottak össze, amelyek közös főtengelyen dolgoztak.

A technika így 275 lóerőre és 370 Nm-es forgatónyomatékra volt képes, emellé szériafelszereltségként kínálták a 4Motion összkerékhajtást. A különleges hengerelrendezés miatt rendkívül kompakt volt a motor, ez tette lehetővé, hogy hosszában beépítsék a középkategóriás autóba. Súlya még a 200 kilogrammot sem érte el, így egyáltalán nem számított nehéz darabnak. A vásárlók nagy örömére a Tipronic mellett a 6 fokozatú kézi váltót is választhatták!

A nyolchengeres motor és a 4Motion hajtás mondani sem kell, különleges modellé tette a csúcs-Passatot. A gyártó természetesen „luxusbőrbe” bújtatta a B5.5-öt, hogy ne kelljen szégyenkeznie: szériafelszereltség volt a sötétített üvegezés, a bi-xenon fényszórók és a parkradar, emellé persze még számtalan extrát lehetett kérni.

Debütálásakor ez volt a Volkswagen addig gyártott legdrágább modellje, vételára 40 ezer dollár (kb. 12 millió Ft) körül indult, így elsősorban azok számára volt kecsegtető, akik szeretik a teljesítményt, a minőséget és kényelmet, de nem akarnak „feltűnést kelteni” autójukkal. Ebben a kontextusban tényleg volt létjogosultsága a Passat W8-nak, de a gyakorlat azt igazolta, hogy a pénzes kuncsaftok inkább az Audi, a BMW és a Mercedes palettáján találták meg az igazit. Aztán 2002-ben érkezett a VW luxuslimuzinja, a Phaeton, ami elvette a cukrot a Passat W8-tól.

3 év után, 2004-ben fejezték be az ikonikus VW gyártását, 11 ezer darab készült a 8 hengeres fenevadból, ami elsőre egész soknak tűnik, de egy olyan nagy példányszámban előállított típusnál, mint a Passat ez roppant kevés. Nekem speciel nagyon lapozgatnom kell a memóriámban, hogy felidézzem az alkalmat, amikor utoljára láttam ilyen Volkswagent.

A német gyáróriás történelmében mégis fontos helyet tölt be, mivel itt kezdtek el igazán kísérletezni a W-elrendezéssel, a Passat W8 gyakorlatilag ennek a technikának a „prototípusa” volt. Az itt szerzett tapasztalatot és tudást felhasználták később a Veyron W16-os motorjánál, vagy a W12-esnél, amit a konszern számos nagyágyújába építettek!

Ha megnéznél egy V6-os dízelmotorral szerelt modern Volkswagent is, ne hagyd ki ezt a bemutatót!

  • Címkék: