A The Beatles zenekart alighanem senkinek nem kell bemutatni. A gombafejűeknek becézett angol együttes számos világslágert írt és adott elő, a hatvanas-hetvenes években megőrült értük a közönség. John Lennon, George Harrison, Ringo Starr és Paul McCartney közül sajnos már csak utóbbi kettő van életben. Az énekes ma is aktív, sőt, olyan népszerű műsorokban szerepel, mint a Carpool Karaoke. Következzen most egy bepillantás abba, hogy milyen autókat birtokolt vagy birtokol még ma is McCartney.

Aston Martin DB5 (1964)

Az Aston Martin DB5 főszerepet kapott a Goldfinger James Bond-filmben. McCartney az autót 5 nappal a Bond-mozi bemutatója előtt vehette át. Ezért a különleges Aston Martinért a Beatles énekese 1964-ben 4000 fontot fizetett ki. Paul McCartney 1970-ben adta el az autót, melyet évekkel később Chris Evans amerikai színész vásárolt meg. Némi felújítást követően a kocsi 2017-ben 1,3 millió font (közel 540 millió forint) feletti összegért talált gazdára egy árverésen.

Aston Martin DB5 (1964)

Austin Healey 3000 (1966)

1966. november 9-én Paul McCartney heves vitába keveredett a zenekar többi tagjával, majd kiviharzott az Abbey Roadon található stúdióból. A zenész kábítószer hatása alatt autóba ült, az esős őszi éjjelen nem vett észre egy piros lámpát és csúnyán összetörte az Austin Healey 3000 sportkocsit. A legenda szerint hajnali 5 órakor Paul McCartney-t halottnak nyilvánították, a megállapítás azonban nyilvánvalóan hamisnak bizonyult.

Austin Healey 3000 (1966)

Chevrolet C5 Corvette (2003)

Ha az ember Beverly Hillsben él egy amerikai feleséggel, nem csoda, hogy a helyi autógyártás egyik legendás alakjával akar közlekedni. Paul McCartney 2005-ben vásárolta meg a márka 50. évfordulójára két évvel korábban kiadott Chevrolet C5 Corvette modellt.

A sztár a mai napig előveszi a 345 lóerős, 5,7 literes V8-assal hajtott gépet, ami természetesen nyitható tetejű, hogy az angol zenész kellőképpen élvezhesse a kaliforniai napsütést.

Chevrolet C5 Corvette (2003)

Ford Bronco (1989)

Nancy Shevell 2011-ben lett Paul McCartney harmadik felesége. A pár 2007-ben találkozott először, 2008-ban egy hosszú autós kirándulásra indultak Amerikában, hogy a 66-os úton haladva jobban megismerhessék egymást. Közlekedési eszközük egy kissé leharcolt, 1989-es gyártmányú Ford Bronco volt.

Ford Bronco (1989)

Ford Consul Classic (1962)

Mivel Ringo volt a zenekar legidősebb tagja, négyük közül neki lehetett először autója. A Beatles dobosa egy használt Mark II Ford Zodiac típusú járművel egy trendet indított el, hiszen később George Harrison egy Ford Angliával járt, McCartney pedig egy 1962-es Ford Consul Classic volánja mögött tűnt fel. Természetesen John Lennon ebből a szempontból is kilógott a sorból, az ő első kocsija ugyanis egy Ferrari 330 GT volt.

Ami McCartney autóját illeti, a gyártó szerint az 1962-es gyártmányú Ford Consul Classic eleganciáját tekintve „tökéletesen illett egy golfklub parkolójába”. A Consul teljesítménymutatói mai szemmel megmosolyogtatónak számítanak. 0-ról 100-ra fájdalmasan lassan, 22,5 másodperc alatt gyorsult fel, a klasszikus kocsi végsebessége pedig alig érte el a 125 km/órát. Ez azonban nem tartotta vissza McCartneyt a gyorshajtástól. A harmadik alkalommal a rendőrök pénzbírsággal büntették, jogosítványát pedig 12 hónapra elveszítette.

Ford Consul Classic (1962)

Lamborghini 400 GT 2+2 (1967)

A gyártó ekkoriban igyekezett családbarátabbá tenni a kínálatát, ez pedig egy 2+2 üléses modell volt, V12-es motorral és 250 km/órás végsebességgel. Mindössze 247 darab készült belőle, McCartney pedig egy balkormányos kivitelt alakíttatott át jobbkormányossá.

Lamborghini 400 GT 2+2

Lamborghini S2 Espada (1972)

Paul McCartney 1975-ben olthatatlan vágyat érzett arra, hogy legyen egy négyüléses Lamborghinije, így vásárolt magának egy használt S2 Espada modellt. A 350 lóerős, 3,9 literes V12-essel hajtott kocsi abban az időben eléggé futurisztikus látványnak számított. McCartney Lambója kívül-belül tűzpiros színben pompázott.

Az angol zenész pár évvel a vásárlást követően az autó eladása mellett döntött. Meg is érkezett a potenciális vevő a megadott címre, természetesen el volt ájulva a kocsitól – és talán az eladó személyétől is. A felek már éppen az árról kezdtek volna diskurálni, amikor McCartney bevallotta, hogy az autóval korábban történt egy kis baleset. Linda, a sztár akkori felesége ugyanis egyszer elfelejtette behúzni a kéziféket, a Lamborghini pedig egy kisméretű tóban kötött ki. Az őszinte megnyilvánulásnak köszönhetően a vásárló elállt vételi szándékától, az üzlet ennek következtében kútba esett.

Lamborghini S2 Espada (1972)

MINI Cooper S DeVille (1965)

1965-ben a Beatles legendás menedzsere, Brian Epstein négy különleges modellt rendelt a banda tagjainak. A Bentley átalakításokról ismert Harold Radford & Co. munkája olyan jól sikerült, hogy Epstein a MINI Cooper S sorozat néhány darabjának átszabásával is megbízta a vállalatot. McCartney autója zsályazöld színben pompázott, Webasto napfénytetővel, extra ködlámpákkal és Aston Martin hátsó helyzetjelzőkkel felszerelve.

A zenész annyira szerette ezt a kocsit, hogy a MINI Cooper S DeVille a Beatles Magical Mystery Tour turnéfilmjében is feltűnt. McCartney egykori autója 2018-ban 182 ezer fontért kelt el egy aukción. Szintén ugyanebben az évben egy újabb MINI vált eladóvá, melyet az énekes korábban használt. Ennek az autónak a történetet ide kattintva olvashatod el.

Mini Cooper S DeVille (1965)

Rolls-Royce Corniche (1973)

Az autógyártás egyik ikonja, a Rolls-Royce Corniche rendkívül népszerűnek számított az uralkodói osztály és a rocksztárok körében. Paul McCartney 1973-as gyártmányú példánya egy kétajtós kabrió, melyet egy 6,75 literes, V8-as motor hajtott.

Rolls-Royce Corniche (1973)