2021. augusztus 15. | 17:30

Ahogy a social media vezető trendjei változnak időről-időre, úgy ütik fel a fejüket újabb és újabb vásárló-kategóriák a hazai autókereskedelem swarovski-murvás pódiumán. Nepperbarlangjaink kénköves kapuinak átlépése mindenkiből más és más reakciót vált ki, de látogatóként szinte valamennyien besorolhatóak egy-egy csoportba. Az eddig divatos típusokról már korábban megemlékeztem a Totalcar hasábjain, most viszont újabb variánsok jelentek meg a flaszteron.

A „Felejtők”

A héten húsz percen keresztül néztük egymást értetlenül egy hapsival. Érdről érkezett, másfél órát autózott, hogy megnézze álmai verdáját, amelynek kivétel nélkül minden paraméterét elfelejtette útközben. Se márka, se típus, se ár, se szín nem maradt meg emlékezetében, és egy gyors tárlatvezetés sem segített felidézni a hosszú autózás fojtotta emlékeket. Néhány percnyi elfogyott mobilnet-egyenleggel folytatott böngészési előzmény vizslatását követően csalódva távozott, majd megcsörrent a telefonom, és a hölgy a vonal túlvégén közölte, hogy meglepően gyorsan vettem fel a kagylót, ezért hirtelen kiment minden a fejéből, majd visszahív.

Mindketten a Felejtők kasztjához tartoznak, akikkel gyakran akadnak problémáink, mert elfelejtenek mindent, amit megbeszéltünk. Többek között a használtautó-vásárlásuk tényét is. Volt, aki hetekig nem jött az autójáért és úgy kellett emlékeztetni, hogy vigye már el az átíratott vasat és most is van olyan autónk, ami évek óta az udvaron porosodik, mert nem találjuk a tulajdonosát, aki a hárommillió forint értékű bizományos értékesítésre hagyott család kedvencét felejtette nálunk. Nem tudom, hogy a Felejtők  mit vesznek általában, de szerintem ők sem emlékeznek már erre.

Az „Aszittemek”

Alacsonyan süt már a kora esti napsugár, kisestélyiben topog be kopogó dorkóban kapunkon egy hölgy a hatórai zárásra, majd közli, hogy a meghirdetett próbakörökre érkezett. Ő aszitte, hogy a Bacio Di Stile-beli Gucci napokhoz hasonlóan felpróbálhat különböző színű Fiestákat és Corsákat, majd hozzáteszi, hogy egyelőre vásárolni nem óhajt, csak a vezetési élményekre regisztrálna.

Kókadt lelkesedésünket látva elszörnyed és közli, hogy ő aszitte, hogy egy autókereskedésben szabadon kipróbálhatja a kinézett autókat vásárlási szándék nélkül is, csak azért, mert közel vagyunk a lakhelyéhez. A helyzet abszurditása okán ilyenkor gyakran mégis egy „szenzációs hangulatban" eltöltött próbakörön találjuk magunkat ideiglenes balerinánkkal, aki végül közli, hogy hamarosan a barátja is eljön, hogy ő is górcső alá  vehesse a neki tetszetős példányokat.

Az „Aszittemek" csoportja széles spektrumon mozog, így muszáj megemlékeznem az „Aszittem, az eredetvizsgát mindig az eladó állja", az „Aszittem, három napon belül indoklás nélkül visszahozhatom" és az „Aszittem, két év garanciát vállaltok"-ok népes táboráról is. Asszittemeket kiszolgálni rettentő bonyolult és idegörlő folyamat, létezésük alapja, hogy mindent másképp hisznek, mint a világ másik fele.

A „Próbálkozó”

Ő az autóvásárlások aranyásója. A Próbálkozó taktikus játékos és mindenképp nyerni akar. A telefonban keresztkérdésekkel indít és már akkor érzed, hogy (kretén) egyetlen rossz válasszal elveszítheted, de mégis dolgozik benned a sales-tigris és belemész fura játékába. A telepre pókerarccal érkezik, semmi sem ingathatja meg nyugalmát, majd kinyílik a fikatár és eszeveszett tombolásba kezd. Itt is egy karc, ott is egy karist! - repkednek a felkiáltójelek, pedig tetszik neki a 490 ezres Fabia, és ez mind csak egy jól felépített alku-prelűd része. Sajnos ekkorra már elkésett szerepével, mivel már levágtuk, hogy tetszik a verda, így az alkunak lőttek, kéz-kézbe csap, papírozás, fura félmosoly, puszi-puszi!

A Próbálkozót azonban nem hagyja nyugodni perverzitása, képtelen elfogadni, hogy vereséget szenvedett és napokkal később feltépi a kagylót, majd tárcsázni kezd. „Helló, vettem nálatok egy SKODDÁT!!!4!!, most mondta a márkaszerviz, hogy vissza van tekerve / kopott a fékbetét / fényezve volt egy ajtó / mégsem piros színű -  ezért kárpótlást kérek, nem akarom jogi útra terelni a dolgot!". Elutasító válaszra számít, de csak egy hivatalos állásfoglalást kérünk tőle, amit akár kaputelefonnal is lefotózhatna, hogy átdobja egy SMS-ben. Persze ez sosem érkezik meg, mivel megint csak próbálkozott. Az utóbbi hetek két legabszurdabb telefonálója az autón még a meghirdetés előtt elhelyezett 3x2 centis céglogós matricánk okán vont minket magából kikelve kérdőre és ügyvéddel fenyegetőzve tette le a kagylót, amennyiben leszedéskor sérül majd a fényezés. A Próbálkozókkal az a gond, hogy általában rosszindulatú és megkereseredett emberek, akik így próbálnak meg felülkerekedni környezetükön és dicsőséget kiharcolni maguknak.

>Az „Őszinték"

Felejtenek a Felejtők, asziszik az Aszittemek és próbálkoznak a Próbálkozók, miközben tavaszi orgonák árnyékából sarjadó apró hóvirágként kandikálnak a világra az alagútvégi fényt jelentő Őszinték. Tudják, hogy fingjuk nincs az autókról, nem is érdekli őket túlzottan a motorizált világ, csupán mobilitásuk fejlesztése az egyetlen céljuk és tudatlanságukat nem érzik cikinek megosztani velünk.

Nincsenek megjátszott hümmögések, nincs céltalanul átlátszó okoskodás, őszinte segítségkérés van, amit csak egy jó autóval hálálhatunk meg. Mi is emberek vagyunk és az Őszinték esetében óriási felelősségünket érezzük a sztoriban, hiszen ők végül azt veszik meg, amit mi javaslunk. Nem venné a lelkére egyik kollégám sem, ha a nekünk szentelt bizalom egy autópályás lerobbanással végződne, ezért ha nem értesz az autókhoz, de hiszel egy szebb jövőben, vedd le az egó-dzsekit és legyél te is Őszinte. Az okoskodásnak semmi értelme, legrosszabb esetben pedig elhisszük, hogy tényleg értesz hozzá és nyugodt szívvel adunk el neked egy…

Marci segít

Évek óta dolgozom használtautó-kereskedőként, Budapesten. A még éppen van rajta műszaki-jellegű Skoda Fabiától a több tízmilliós Porsche Cayenne-ig minden előfordul a telepünkön és rengetegen jönnek a vágyaikkal, majd távoznak a megfelelő autóval. Vannak jó és rossz tapasztalataim, célom ezek alapján segíteni a tanácsaimmal, hogy hozzájáruljak egy szebb világ kibontakozásához. Mostantól távgyógyítással is foglalkozom itt, az Alapjáraton. Ha autót vennél és nem tudod, mire lesz pénzed, esetleg eladnád a meglévőt, de fogalmad sincs, mennyit ér, írj nekem a marci.ballo@alapjarat.hu címre! A válasz késik, de nem múlik. Marci tanácsai a továbblépésben segítenek.

A kreatívot Whistler mamája ihlette.