2023. május 16. | 14:51

Több olyan kellemetlen munkakörülményről is beszámoltak, ami miatt a sztrájk mellett döntöttek.

Az Alfa Romeo Tonale és a Fiat Panda gyártása is lelassult Olaszországban, miután a gyárak dolgozói sztrájkolni kezdtek. A dolog nem újkeletű, de most jutottak odáig, hogy két órára megállították a sorokat.

Az álló sor pedig jelentős pénzkiesést jelent az anyavállalatnak, tehát a Stellantisnak, így kénytelenek foglalkozni az üggyel. A dolgozók koszos és egészségtelen WC-kről, hiányzó munkaruhákról, élhetetlen ebédlőkről és elégtelen fűtésről számoltak be.

A szakszervezeteket képviselő emberek szerint sok munkásnak hónapokat kell várnia arra, hogy elhasználódott vagy hibás munkaruházatukat cseréljék. Ezek mellett sokszor a körülmények is vállalhatatlanok takarítási szempontból.

A helyzettel szemben a Stellantis egy olaszországi szóvivője visszautasította a dolgozók és szakszervezetek által megfogalmazott vádakat. A csoport igazgatója nem hagyott jóvá sehol költségcsökkentési programokat.

Elmondták, hogy a vállalat mindig a munkaszerződésekben vállalt módon foglalkoztatja alkalmazottait. Tisztelik a dolgozót és az autóipari versenykörnyezetet is figyelembe véve járnak el.

Nem csak Olaszországban panaszkodnak a rossz körülményekre. Franciaországban is felmerült már a Stellantis-csoporton belül a fenntartással kapcsolatos probléma.

Erről szintén a helyi szakszervezetek számoltak be, elmondásuk szerint nem jut elég pénz a létesítmények kulturált üzemeltetésére. A Stellantis emberi erőforrásokért és átalakításokért felelős vezérigazgató-helyettese arra kérte a gyárakat, hogy dolgozzanak ki cselekvési tervet a helyzet javítására, amit majd ők mérlegelni fognak.

Salvatore Laporta/ KONTROLAB/ LightRocket/ Getty Images