2023. december 04. | 15:38

A veterán és különleges gépeket kipróbáló Gehilio’s Garage ismét egy érdekes szerzetet mutat meg nekünk.

A magyar gépgyártás egyik mérföldköve a Dutra, mely a ’60-as és ’70-es években készített világszínvonalú munkagépeket a mezőgazdaságok számára. Nem csak itthon, de exportra is készültek Dutra traktorok.

A márkanév két egyszerű szó kezdetéből állt össze: dumper (mint dömper angolul) és traktor. A vállalat legsikeresebb példánya egyébként a D4K volt, amely igazán strapabírónak és elismerten gyönyörűnek bizonyult.

A Szovjetunió persze nem nézte jó szemmel a magyar termékeket, így a ’70-es évek közepére tönkretette a gyárat, maradtak a szerintük „korszerűbb” MTZ-k. Mivel az 1300-as épp ez időből származik, sosem került sorozatgyártásba.

Habár akkortájt a hazai traktorgyártás legmodernebb fejlesztései közé tartozott, „magas előállítási költségei miatt” nem kezdték el nagy volumenű készítését. Végül megszületett a döntés, miszerint az állami tulajdonú vállalatot 1973-tól a Rába Vagon- és Gépgyárhoz csatolták, majd a ’75-ös teljes leállásig szépen lassan nullára csökkentették a még gyártásban maradt gépek volumenét.

A Gehilio’s Garage mégis kipróbálhatott egy 1300-ast, méghozzá a Kiskőrösi Dutra találkozó alkalmával, ahol egy 1000-esen alapuló replika állt rendelkezésre. A modell egyik különlegessége, hogy jelenleg két darab létezik belőle az országban, a harmadik éppen építés alatt állt a forgatáskor.

Ezeket a példányokat pedig az interneten fellelhető 3-4 db eredeti fénykép alapján tervezte meg készítője – a videón látható modell tulajdonosa. Bár meghajtásáról nem az eredetileg beleálmodott öthengeres dízelmotor gondoskodik, vezetési és vizuális élményében igyekezett a lehető legnagyobb hasonlóságot elérni.

A srácok korábban kipróbáltak már egy ikonikus magyar terméket. A 13,7 literes egyhengeres motorral szerelt HSCS K 50-55 traktort, arról itt írtunk bővebben.

Gehilio's Garage