„Szégyellem magam” – bocsánatot kért András, aki megelőzött egy villogó mentőautót

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-31, 09:55

A fiatal sofőr elárulta, hogy mi bosszantotta fel vezetés közben.

Az Országos Mentőszolgálat állítása szerint szombat este Martfű külterületén egy törteli lakos előbb megelőzött egy megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő mentőautót, majd hatalmasat büntetőfékezett. A törteli lakos máshogy emlékszik a történtekre.

„Az autó vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával, továbbá dudálva többször jelzést adott a sürgősségi ellátást végző autó sofőrjének. A 23 éves férfi végül megelőzte a mentőautót, aztán hatalmasat büntetőfékezett a sérültet szállító jármű előtt, ami után bajtársunk csak úgy tudta elkerülni az ütközést, hogy maga is erős fékezésre kényszerült. Szerencsére a jól rögzített beteg állapotában, az ijedtségen kívül, nem okozott változást a hirtelen manőver. Bajtársaink újra vizsgálták sérültjüket és folytatták útjukat” – írta meg az Országos Mentőszolgálat. Pár órával később az esetről beszámoló posztot eltávolították a Facebookról.

A bejegyzés törlése után a mentősök kitették a 23 éves férfi nyílt levelét, aki a saját szemszögéből mesélte el, hogy mi történt Martfűnél. A levelet az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

“Sziasztok! Én voltam az elkövető. Viszont a cikk nem fedi a teljes valóságot, és több apróbb részletet nem tartalmaz, de ez nem mentesít fel semmi alól. A mentős csak megkülönböztető fényjelzést használt, de tisztában vagyok vele, hogy így sem lett volna szabad megelőznöm. Viszont a legfontosabb, hogy büntetőfékezés nem történt, amivel gátoltam volna a mentő előrehaladását, és eszem ágában sem volt a mentőst hátráltatni. Az bosszantott fel leginkább, hogy miért haladt ilyen lassan (50-60 km/h) miközben sérültet visz. Viszont amit rendkívül szégyellek, hogy a kihallgatáskor közölték, hogy beteg sérüléséből adódóan csak ilyen sebességgel tudott közlekedni. Ez sokkolt, szó szerint borzalmasan éreztem magam. Beismerő vallomást tettem, elismertem, hogy hibáztam, viszont a cikk nem fedi a valóságot. Eszem ágában sincs kitérni a felelősség alól, vállalom a következményeket, hiszen Én hibáztam! Elfogadom Mindenki véleményét, mert ha az én hozzátartozóm ült volna abban a mentőben, én is hasonlóan vélekednék Hozzátok! Ilyet nem szabad csinálni, ezt megtanultam egy életre. Bocsánatot kértem minden érintettől, mert aki hibázott, az egyedül én voltam, és megérdemlem a következményeket!” – írta András.

Mentőautó oldalról fotózva

A magyar KRESZ kristálytisztán fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet akkor, ha az autósok olyan járművel találkoznak, amely használja a megkülönböztető jelzéseit:

  • Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad,
  • illetve a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

A szolnoki rendőrök a helyszínen elvették Á. András vezetői engedélyét, a sofőr ellen közúti veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Facebook

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
Rendőrségi Audi TT-k
2019. november 25.
A magyar rendőrség leggyorsabb autói az elmúlt 4 évtizedből.

További hírek