kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

„Szégyellem magam” – bocsánatot kért András, aki megelőzött egy villogó mentőautót

A fiatal sofőr elárulta, hogy mi bosszantotta fel vezetés közben.

Az Országos Mentőszolgálat állítása szerint szombat este Martfű külterületén egy törteli lakos előbb megelőzött egy megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő mentőautót, majd hatalmasat büntetőfékezett. A törteli lakos máshogy emlékszik a történtekre.

„Az autó vezetője a távolsági fényszóró felvillantásával, továbbá dudálva többször jelzést adott a sürgősségi ellátást végző autó sofőrjének. A 23 éves férfi végül megelőzte a mentőautót, aztán hatalmasat büntetőfékezett a sérültet szállító jármű előtt, ami után bajtársunk csak úgy tudta elkerülni az ütközést, hogy maga is erős fékezésre kényszerült. Szerencsére a jól rögzített beteg állapotában, az ijedtségen kívül, nem okozott változást a hirtelen manőver. Bajtársaink újra vizsgálták sérültjüket és folytatták útjukat” – írta meg az Országos Mentőszolgálat. Pár órával később az esetről beszámoló posztot eltávolították a Facebookról.

A bejegyzés törlése után a mentősök kitették a 23 éves férfi nyílt levelét, aki a saját szemszögéből mesélte el, hogy mi történt Martfűnél. A levelet az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

“Sziasztok! Én voltam az elkövető. Viszont a cikk nem fedi a teljes valóságot, és több apróbb részletet nem tartalmaz, de ez nem mentesít fel semmi alól. A mentős csak megkülönböztető fényjelzést használt, de tisztában vagyok vele, hogy így sem lett volna szabad megelőznöm. Viszont a legfontosabb, hogy büntetőfékezés nem történt, amivel gátoltam volna a mentő előrehaladását, és eszem ágában sem volt a mentőst hátráltatni. Az bosszantott fel leginkább, hogy miért haladt ilyen lassan (50-60 km/h) miközben sérültet visz. Viszont amit rendkívül szégyellek, hogy a kihallgatáskor közölték, hogy beteg sérüléséből adódóan csak ilyen sebességgel tudott közlekedni. Ez sokkolt, szó szerint borzalmasan éreztem magam. Beismerő vallomást tettem, elismertem, hogy hibáztam, viszont a cikk nem fedi a valóságot. Eszem ágában sincs kitérni a felelősség alól, vállalom a következményeket, hiszen Én hibáztam! Elfogadom Mindenki véleményét, mert ha az én hozzátartozóm ült volna abban a mentőben, én is hasonlóan vélekednék Hozzátok! Ilyet nem szabad csinálni, ezt megtanultam egy életre. Bocsánatot kértem minden érintettől, mert aki hibázott, az egyedül én voltam, és megérdemlem a következményeket!” – írta András.

A magyar KRESZ kristálytisztán fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet akkor, ha az autósok olyan járművel találkoznak, amely használja a megkülönböztető jelzéseit:

  • Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad,
  • illetve a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

A szolnoki rendőrök a helyszínen elvették Á. András vezetői engedélyét, a sofőr ellen közúti veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Facebook

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!