2021. május 20. | 12:34

Voltak olyan politikusok, akik a vizsgált időszakban nem tartottak igényt a benzinkártyára.

A magyar országgyűlési képviselők 2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról, tudta meg a Blikk. Az országgyűléstől kikért listából az is kiderült, hogy 199 képviselőből 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját.

Az adatok szerint Hörcsik Richárd fideszes képviselő az abszolút rekorder, aki Sátoraljaújhelyen él, Budapesttől 250 kilométerre. Hörcsik az elmúlt 16 hónapban összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába. 2020 júniusában például csaknem 289 ezer forintért tankolt, átlagosan havonta 225 ezerért töltött üzemanyagot a gépkocsijába.

Az ugyancsak fideszes Bíró Márk csaknem egy évtizede nem szólal fel a parlamentben, viszont rendszeresen vezet, 2020 januárja és 2021 áprilisa között mintegy 2 000 000 forintért tankolt. Az a ő helyzete annyiban érdekes, hogy nem is kell járnia a választókerületét, mert a képviselő listáról került be a parlamentbe, de a Fidesz-frakció nem árulta el, hogy Bíró miért és merre autózik ilyen sokat.

Hadházy Ákos mostanság nem nagyon jár be a parlamentbe, de Bíróhoz hasonlóan csaknem kétmillió forintot költött benzinre.

„Valóban nem járok be a parlamentbe, legfeljebb szavazáskor, helyette inkább az országot járom. Tisztában vagyok vele, mennyi a benzinköltségem. Amikor nincs járvány, akkor általában a Szekszárd távolságára kiszámolt keretemet túl is lépem, ilyenkor saját pénzből tankolok a hivatalos utakra is. A járvány hónapjaiban viszont előfordult, hogy maradt pénz hónap végén a kártyámon” – nyilatkozta a Blikknek a független képviselő.

A 199 képviselőből 53 nem tartott igényt a benzinkártyára a vizsgált időszakban (2020. január-2021. április), 16-an pedig egyenesen úgy döntöttek, hogy visszaadják azt. Többek között Gyurcsány Ferenc is így tett, aki a sajtósán keresztül azt üzente, 2021 első negyedévében 42 758 forintot költött benzinre abból a keretből, amit a pártja biztosít a számára.

Üzemanyagkártyát az a képviselő kaphat, aki nem kap szolgálati autót állami tisztségéért. Meg kell jelölnie azt az autót, amit ő és családtagja használni fog, írja a Blikk. A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: a fővárosban élő képviselők például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapják meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer.