2022. november 22. | 23:08

Budapesten sem olcsó mulatság megállni, de azért vannak a magyar fővárosnál jóval drágább helyek is.

A Parkopedia weboldal 90 ország 20 ezer városának 2019-es parkolási adatait elemezve közzétette, hogy New York városában kell a legtöbbet fizetni az autóval történő várakozásért. Az akkori adatok szerint átlagosan 34,94 dollárt, azaz közel 14 ezer forintot kell fizetni kétórányi, nem utcai parkolásért.

A helyzet azóta csak rosszabb lett, a 2022-es adatok szerint ez az összeg 43,1 dollárra, átszámítva 17 ezer forintra emelkedett. New Yorkban lehet a legdrágább napijegyet is váltani, ez átlagosan 52,65 dollárba, tehát közel 21 ezer forintba kerül.

Hollandiában lehet a legdrágábban havi parkolóbérlethez jutni, ezért átlagosan 344,29 dollárt, azaz 136 ezer forintot kell fizetni. Az utcai parkolás Amszterdamban is kiemelten drága, forintba átszámítva több mint 5 ezret kell ezért kicsengetni. Ausztráliában és Dél-Koreában is mélyen zsebbe kell nyúlni, ha parkolni szeretnénk, ám arrafelé azért nem jut el minden hétvégén egy átlag magyar ember.

A szakértő portál szerint a parkolási díjak emelkedéséhez a kereslet és kínálat emelkedése, a környezetvédelmi kezdeményezések, az emelkedő infláció, valamint a koronavírus-járvány is nagymértékben hozzájárultak. Utóbbi miatt sokan váltottak tömegközlekedésről egyénire, New Yorkban 2021-ben 224 százalékkal megnőtt az autótulajdonosok száma.

A világ számos pontján ingyenes, vagy kedvezményes parkolással próbálják az embereket az elektromos járművek használatára ösztönözni. Budapesten a villanyautósoknak továbbra sem kell fizetni, a magyar fővárosban emellett idén szeptembertől egy egyszerűbb parkolási rendszert alakított ki. A legolcsóbb zónában 200 forintot kell fizetni óránként, itt időkorlát nélkül megállhatunk. A legdrágább területre 600 Ft/óra díjazás vonatkozik, itt legfeljebb 3 óra a megengedett várakozási idő.

 

Depositphotos