„A Stig” a műsorvezetők mellett az egyik állandó kulcsfigurája a brit Top Gear autós tévéműsornak. Aki látta már akár csak egy részét is a 2002 óta futó produkciónak, bizonyára emlékszik az eleinte fekete, majd 2003 után fehér overálban és fehér sisakban körözgető tesztpilótára. Elsődleges feladata, hogy minél gyorsabban körbeérjen a tesztpályán a műsorban szereplő autókkal. A tesztkör időeredménye alapján aztán kialakul az autók között egy örök ranglista.

”A Stig” a Top Gear tévéműsorból
Vajon ki lehet a sisakrostély mögött?

Kilétét azonban mindig is homály fedte és fedi is a mai napig, az elmúlt 18 évben mindössze két emberről tudni, hogy ők alakították „A Stig” szerepét. Ugyanakkor az sem titok, hogy mellettük számtalan autóversenyző vagy híresség belebújt már a híres fehér overálba és a fehér sisakba. A személyazonosságok titokban tartása természetesen megannyi pletyka táptalajául szolgált már, felmerült többek között Michael Schumacher neve is.

Na de ki is valójában „A Stig”?

„Nem tudjuk a nevét, tényleg nem tudjuk, senki sem tudja és nem is akarjuk tudni, mert ő egy autóversenyző” - mutatta be Jeremy Clarkson a műsor premierje során. 

A BBC olyannyira komolyan vette és veszi a szereplő anonimitását, hogy még maga a stáb nagy része sem tudja, ki is valójában. Állítólag arra is külön szabályok vannak, hogy a felvételek között hogyan ebédeljen, nehogy egy stábtag véletlenül kiszúrja és felismerje a versenyoverál mögött az igazi embert.

Top Gear műsorvezetők 2015-ig
Richard Hammond, James May és Jeremy Clarkson 2015-ig vitték a műsort

Egy biztos, „A Stig” csak F1-es pilóta lehet – szóltak mindig is a spekulációk - hiszen olyan gyors köröket fut, olyan precízen és tökéletesen vezet, ahogyan csak a legjobbak tudnak. Amikor Nigel Mansellt, a korábbi F1-es világbajnokot meghívták a műsorba, 1:44,6-os körére „A Stig” rávert 2 tizedmásodpercet. Ez csak még tovább tüzelte a pletykákat, hogy bizonyosan Michael Schumacher rejtőzött akkoriban a sisak mögött.

2009-ben aztán a 13. évad első részében „A Stig” egy 860 lóerős fekete Ferrari FXX szuperautót vezetett és rögtön futott is egy abszolút rekordidőt a tesztpályán. Soha senki nem ért körbe ennél gyorsabban korábban. Ezt követően besétált a stúdióba és nyugodtan leült a székbe Clarkson mellé. A közönség nem bírt magával, egyre csak azt skandálta, hogy „Le a sisakkal! Le a sisakkal!”. „A Stig” meghajolt a nép akarata előtt és végül levette sisakját.

Michael Schumacher mint A Stig a Top Gearben
És akkor előbukkant Michael Schumacher arca a sisak alól…

Ott ült a nagy Schumacher teljes valójában a Top Gear stúdiójában. A közönség őrjöngött, a stúdióból kiszűrődő üdvrivalgást valószínűleg kilométerekkel messzebb is hallani lehetett. Ez volt az első alkalom, hogy „A Stig” megmutatta magát a kamerák előtt. Akkor tehát Schumi alakította 2003 óta a műsor tesztpilótájának szerepét? Sajnos nem, ez csupán egyszeri alkalom volt. A Ferrari Schumacheren kívül senki másnak nem engedte, hogy vezesse az FXX-et, ezért volt a hétszeres bajnok „A Stig” szerepében.

Ma már tudjuk, hogy 2002 és 2003 között a fekete overallos Stig szerepében legtöbbször Perry McCarthy brit autóversenyzőt láthattuk. Az első fehér Stiget 2003-tól 2010-ig főleg Ben Collins szintén brit autóversenyző „alakította”. Helyette ugrott be egy alkalomra Michael Schumacher. A második fehér Stig 2010, azaz a 16. évad eleje óta a műsor új tesztpilótája, jó szokásához híven, igazi személyazonossága, kiléte máig ismeretlen a nagyközönség előtt.