A Tesla minden eddiginél szélesebb felhasználói bázis számára teszi elérhetővé a Full Self-Driving Beta szoftver legújabb verzióját, hogy még inkább felgyorsítsa a kifinomult vezetést támogató rendszer fejlesztését.

A kaliforniai elektromosautó-gyártó 2020 októberében kezdte el közzétenni a teljesen önvezető szoftver béta verzióját az „Early Access” programban résztvevő sofőrök részére. A Tesla-tulajdonosok ezen szűk csoportjának az volt a feladata, hogy a való életben teszteljék a rendszer új funkcióit, még mielőtt az egész flotta számára elérhetővé tennék az FSD Betát.

a Tesla önvezető funkciójának szemléltetése – látványterv

Összesen nagyjából 1000 jármű vett részt a béta verzió tesztelésében, és bár a rendszer neve az önvezetésre utal, a Tesla külön felhívta rá a felhasználók figyelmét, megköveteli a vezetőktől, hogy továbbra is éberek maradjanak, folyamatosan figyeljék az autó viselkedését és álljanak készen arra, hogy bármikor beavatkozzanak és átvegyék az irányítást az autótól.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója múlt hét szombaton a Twitteren erősítette meg, hogy a cég megduplázza a béta program méretét a legújabb, 8.2-es szoftverfrissítés során, míg a soron következő 8.3-as verzió esetében tízszeresére növelik majd a felhasználók számát. Musk azt is hozzátette, hogy a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a Service menüben egy külön „Download Beta” (vagyis ’bétaverzió letöltése’) menüpontot hoznak létre. Ez nagyjából 10 napon belül meg fog történni.

A cégvezető már több ízben kijelentette, a Tesla még az idei év folyamán el fogja érni az 5-ös szintű autonómiát, vagyis az autó képes lesz úgy vezetni saját magát, hogy nem lesz szükség arra, hogy a sofőr folyamatos felügyelje a rendszer működését.

Musk azt is megerősítette, hogy az FSD Beta elérhetősége régiónként eltérő lehet. Ez leginkább a különféle hatósági jóváhagyásoktól, valamint a Tesla belső fejlesztésétől és tesztelésétől függ.

Tesla Model X hátulról, menet közben

Azok, akik szeretnének hozzáférést kapni a bétaverzióhoz, gyártó által a program irányítására használt earlyaccess@tesla.com e-mail címen keresztül jelentkezhetnek.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu) és Bachman Gergely (gergely.bachman@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.