2024. január 16. | 18:23

Összegyűjtötte a legnagyobb pótdíjazottak listáját a BKK, megdöbbentő számokat generáltak az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazó rekorderek.

Amióta létezik tömegközlekedés, azóta vannak bliccelők. Pedig ha az ember egy szolgáltatást igénybe vesz, azt illik kifizetni.

A fodrásztól vagy a hotelből sem szoktunk távozni fizetés nélkül, és bizony a közösségi közlekedést sem a szeretet tartja fenn. Azt most hagyjuk, hogy március 1-je után mi fogja, ezt Lázár János és Karácsony Gergely kell, hogy lemeccselje egymás között, de jelenleg egy felnőtt Budapest bérlet ára 9500 Ft, amiért cserébe a fővárosban egy-két kivételtől eltekintve (mint amilyen a Budavári Sikló) gyakorlatilag mindennel utazhatunk.

Ha ezt üzemanyaggá szeretnénk konvertálni, a megemelt jövedéki adó után jelenleg körülbelül 15-16 liternek megfelelő összegről beszélhetünk. Kis matekolással hamar kijön, hogy ennyi pénzből – a parkolási díjat, kopást, biztosítás és egyéb költségeket nem számolva – körülbelül 200 kilométerre jutunk, azaz csak munkanapokkal számolva nagyjából napi tíz kilométert autózhatunk.

Ha csupán ilyen távokat megyünk, szinte biztos, hogy jobban megéri bicikliznünk, ám ha nem szeretjük az esőt és a hideget vagy épp a forró nyári napokat, mégis kecsegtető a tömegközlekedés ajánlata. Vannak, akik ezek ellenére is úgy gondolják, nekik nem ér ennyit az egész, és inkább ingyen próbálják megoldani az A-ból B-be jutást.

Igen ám, de a fránya ellenőrök ott lehetnek mindenhol, néha pedig a semmiből kerülnek elő, így akár a biztonságra utazók – akiknek a zsebében mindig lapul egy lyukasztható menetjegy – sem kerülhetik el a pótdíjnak nevezett végzetet. A BKK online felületére térve hamar kiderül, hogy ez a bevételi forrás többet hoz a társaság konyhájára, mint egy 30 napos bérlet, hisz már 2 napon belül fizetve is legkevesebb 12 ezer forintja bánja az érvénytelenül utazónak.

Amennyiben ezt elmulasztjuk, de még 30 napon belül fizetünk, már 25 ezer forint a pótdíj összege, míg ezen túlmenően ennek dupláját, ötvenezret fizettetnek ki velünk késedelmi pótdíj címen. Márpedig, ha egyszer elkaptak és ismerik az adatainkat, akkor garantált, hogy valahogyan behajtásra kerül az összeg, amennyiben ezt egy hivatalos vállalkozás teszi meg, úgy az további összegeket vonhat maga után.

Mégsem értjük, hogy hozhatták össze 2023 top bliccelői azokat az összegeket, amiket a BKK be is hajtott rajtuk, tehát ezek befizetett tételek, nem meglévő és halmozódó tartozások. Igaz, volt, akinek 8 évbe telt, mire teljesítette, vagyis nem tavaly szedte össze a tartozást, ám elgondolkodtató, hogy ilyen összegekért cserébe mennyi ideig autózhattak volna, vagy akár hány havi bérletet válthattak volna ki, de ezek kiszámítását inkább a kedves olvasóra hagyjuk.

A BKK szerint a „nyertes”, azaz legnagyobb pótdíjbefizetés két végrehajtási eljárásból, illetve több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján jött össze. A listán látható számok tartalmazzák a pótdíjtartozást és járulékait, az évek alatt rárakódó kamatokat, valamint az esetleges végrehajtási eljárások költségeit is. Jöjjenek hát a tavalyi év top befizetései:

  •     1. - 2 016 968 forint
  •     2. - 1 669 823 forint
  •     3. - 1 429 812 forint
  •     4. - 1 303 539 forint
  •     5. - 1 260 143 forint
  •     6. - 1 238 814 forint
  •     7. - 1 235 988 forint
  •     8. - 1 072 748 forint
  •     9. - 1 030 355 forint
  •     10. - 1 011 810 forint

 

Alapjárat