Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Több száz autót nyertek meg magyarok, mégsem mennek el átvenni

2023. szeptember 08. | 11:05

Az elmúlt évtizedekben rengeteg olyan autót nyertek meg a magyarok, amiket aztán egyszerűen nem vettek át.

Az elmúlt évtizedekben kissé lecsillapodott ez a műfaj, a fiatalok nagy része talán már nem is tudja, hogy mi az a gépkocsinyeremény-betét a bankoknál. Ez egy különleges betétforma, amely nem kamatozik, mégis lehet kimagasló hozama.

A lényeg, hogy az akciót hirdető banknál mi betétbe helyezzük pénzünket több másik emberrel együtt. A betét után járó kamatokat a bank nem fizeti ki, hanem összegyűjti és új autót vásárol belőle.

Később ezeket az autókat sorsolják ki a betétesek között, így van rá esély, hogy befektetésünk vastagon megtérül. Az OTP Bank 1961 óta kínál ilyen konstrukciót, de más banknál is volt ilyen.

Becslések szerint nagyjából 620 ezer magyarnak van ilyen betétje, ami sok nyereményautót eredményez. Hiszen ezeknek a betéteknek az átlagos összege olyan 122 ezer forint körül alakul.

Nem csak az az érdekes ezzel a jelenséggel kapcsolatban, hogy az elmúlt bő 60 évet túlélte, de az is, hogy az emberek nem veszik át a nyereményautóikat. Régen nagyobb szerepe volt ennek a betétnek, és akkor jobban figyeltek.

Bár akkorról is ragadtak bent nyereményautók a rendszerben, például Ladák, Trabantok vagy Wartburgok. Viszont napjainkban is amikor az új autók ára ennyire elszállt, még mindig sokan nem veszik át nyereményüket.

Ebben persze lehet egy kis szerepe a bankoknak is. Hiszen a nyereményről közvetlenül nem kapunk értesítést, csak akkor látjuk, ha ellenőrizzük a betéteinket. Illetve ma már ez egyszerűbb, hiszen online térben is megtehetjük ezt.

Az OTP adatai alapján a betétesek az elmúlt másfél évben minden negyedik nyereményautót nem vették át. Szinte minden hónapban volt egy-két nyereményautó, amiért végül senki sem ment el.

Ezek az autók persze nem maradnak bent örökre, a sorsolástól számított 30 napon túl már nem vehetjük át őket. Onnantól csupán az árukat vehetjük át, ami szintén elég kedvező lehet, ha befektetésként tekintünk a betétre.

Ezzel kapcsolatban szintén érdekes, hogy vannak még olyan nyertesei a betétnek, akik régen sem vették át az autókat. Ám a régi árakat nem kímélte az infláció, így lehet, hogy valakinek csupán pár tízezer forintja van bent akár saját, akár örökölt gépkocsinyeremény-betétből.

Depositphotos
Nem tudni, hány rollerest büntettek meg a rendőrök, mert a KRESZ szerint nem léteznek Dániában elveszik és eladják az ittas, gyorshajtó vagy agresszív sofőrök autóit

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!