A Top3 vízi híd a világon

Közzétéve:
2019-04-22, 06:33

Az egyik legnépszerűbb vízi híd Magdeburgban található, de az Egyesült Királyságban is akadnak ilyen túrista látványosságok

Társszerző: Hajdu Balázs

Mi az a vízi híd?

Hidakat általában azért építenek, hogy a közúti forgalmat átvigyék egy folyó két partja között. A vízi hidak ellenben kisebb hajók és csónakok közlekedésére alkalmasak. Ezek az építmények folyók, völgyek, vasútvonalak, valamint utak felett húzódnak. A legnépszerűbb ilyen jellegű híd a németországi Magdeburgban található, ez egyben a leghosszabb vízi híd is.

Az úgynevezett „akvaduktokat” már több évszázada használják vízelvezetésre, a hajóforgalomban azonban csak a 17. századtól kezdték alkalmazni. A Loire folyó felett húzódó hidat 1896-ban építették, a magdeburgi előtt ez volt a világ leghosszabb vízi hídja. A következő összeállításban megcsodálhatod a világ 3 legnagyszerűbb vízi hídját.

Magdeburg Water Bridge 

A Magdeburgi vízi híd 2003 októberében került átadásra. Összeköti az Elba-Havel csatornát a Rajna-Elba csatornával (Mittellandkanal). Hossza 918 méter, ezzel a világ leghosszabb akvaduktja.

Magdeburgi vízi híd felülnézetből

A fent említett két csatorna korábban is Magdeburg közelében, ám az Elba két partján találkozott, emiatt a hajóforgalom csak egy 12 kilométeres kitérővel tudott működni. S ha mindez nem volna elég, az Elba alacsony vízállása is gyakran okozott problémákat az áruszállításban. Németország újraegyesítése és a főbb vízi kereskedelmi útvonalak létrehozása ismét fontossá tette a vízihidak használatát. A Magdeburgi vízi híd építése 1997-ben kezdődött, és összesen 500 millió euróba került. A híd összeköti Berlin szárazföldi kikötőit a Rajna-folyó mentén lévő hajóállomásokkal.

Hajók a magdeburgi vízi hídon

Pontcysyllte Aqueduct

A Pontcysyllte Aqueduct az Egyesült Királyságban, Wrexham County Boroughban található. 1795 és 1805 között építették, az Ellesmere-csatorna és a Dee-folyó közti kapcsolat, ezzel együtt a Denbigshireben lévő szénbányák és a nemzeti csatornarendszer közti összeköttetés megteremtése érdekében.

Pontcysyllte Aqueduct lentről

A híd szerepe kiemelt fontosságú volt az ipari forradalom idején, akkoriban a mérnöki teljesítőképesség egyik csúcstermékének tartották. 200 éve ez a leghosszabb és legmagasabban fekvő vízi híd az Egyesült Királyságban, valamint a Világörökség részének is nyilvánították.

Hajó a Pontcysyllte Aqueducton

A hídon ma már nem szállítanak szenet, a turisták számára viszont vonzó látványosság. 1954 óta a British Waterways hajózási vállalat irányítása alatt áll.

látkép a Pontcysyllte Aqueductról

Barton Swing Aqueduct

Az angliai Bartonban lévő lengőhíd egy mozgatható építmény az Irwell-folyó felett, mely a Bridgewater-csatornát viszi át a Manchester Hajócsatornán. A híd alatt nagyobb uszályok, felszínén kisebb csónakok közlekednek. Amikor egy nagy hajó halad el a híd alatt, akkor az 1450 tonnás, 100 méter hosszú szerkezetet 90 fokkal elfordítják. A híd mindkét végén zsilip található, melyek körülbelül 800 tonna vizet tartanak vissza.

Bartoni vízi híd

A világ egyetlen mozgatható vízi hídját Sir Edward Leader Williams tervezte és Andrew Handyside építette. A hidat 1894-ben nyitották meg és azóta is a lakosság szolgálatában áll.

Bartoni vízi híd felülnézetből
Bal oldalon a mozgatható vízi híd látható, zárt pozícióban, míg jobbra a Bartoni Közúti Lengőhíd látható

A fentebb említetteken kívül érdemes szót ejteni az Avon vízi hídról – Skócia leghosszabb és legmagasabban fekvő akvadukt, egyben a második leghosszabb az Egyesült Királyságban -, a Briare vízi hídról – mely a Magdeburgi vízi híd átadása előtt a leghosszabb hajózható híd volt a világon. Ha az Egyesült Királyságban jársz és érdekelnek a különleges építészeti megoldások, látogass el a látványos vízi hidakhoz.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A világ 10 leghíresebb hídja
2018. március 14.
A Föld leghíresebb hídjai talán nem a leghosszabbak, vagy a legmagasabbak, ám minden bizonnyal a legjobban felismerhető hidak a világon. Következzék a 10 legismertebb közülük.
Számolj vele: külföldi autópályadíjak 2018-ban
2018. január 19.
Magyarországon már megszokhattad, hogy fizetned kell az autópályák használatáért. De mi a helyzet és mennyibe kerül, ha külföldre utazol?

További hírek