India szövetségi közlekedési minisztere, Nitin Gadkari bejelentette, hogy a kormány hamarosan bevezet egy új törvényt, amelynek értelmében az autókürt hagyományos hangját indiai zenére cserélik le. Az intézkedés értelmében a járművek csak a megadott indiai hangszerek hangján adhatnak figyelmeztető jelzést.

Egy autópálya-avató ünnepségen Gadkari elmondta azt is, hogy a mentőautók és a rendőrségi járművek által használt szirénahangok leváltásán is elgondolkodott. Elmondása szerint egy olyan dallammal helyettesítené a jól ismert vijjogást, amit a rádióban hallott. A miniszter szerint az emberek kellemesebben éreznék magukat, ha azt hallanák, miközben elhalad mellettük a mentőautó. Meglátása szerint a szirénák mostani hangja egyszerűen irritáló és a fülnek is árt.

Nitin Gadkari
Nitin Gadkari meglepő ötlettel állt elő

„A fuvola, a tablá, a hegedű, a szájharmonika, a harmónium és egyéb hangszerek hangjaival lehetne helyettesíteni az autókürt megszokott zenebonáját” – jelezte Gadkari.

A politikus a dudaszóval kapcsolatos tervek kapcsán megjegyezte, hogy Indiában évente ötmillió baleset történik, amelyek 1,5 millió ember életét követelik, az elhunytak mellett pedig több millióra szokott rúgni a sérültek száma. A miniszter szerint azonban ezek a számok csökkentek, kérdés, hogy a hagyományos dudaszó törvényileg történő betiltása mennyiben segítené elő még jobban a közúti balesetek számának csökkentését.