Május 27-én a Tesla egy kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatalához, melyből kiderül, hogy a kaliforniai cég szeretné jól ismert „T” logóját és a „Tesla” stilizált logójának további két változatát az élelmiszeriparban is felhasználni. Mindhárom kérvény „éttermi szolgáltatásokra, valamint önkiszolgáló és elviteles éttermi szolgáltatásokra” vonatkozik.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója már többször kifejtette, szándékában áll éttermet nyitni Dél-Kaliforniában. 2018-ban például arról tweetelt, hogy szeretne építeni egy old-school stílusú autós vendéglőt, görkoris felszolgálókkal és rockzenével az egyik új Tesla Supercharger töltőállomáson, valahol Los Angelesben. Ezt J.B. Straubel, a Tesla műszaki vezérigazgatója is megerősítette, a vállalat már el is kezdte a munkát a Superchargerek mellett létesítendő éttermek koncepciójával kapcsolatban.

görkoris felszolgálólány és a Supercharger töltők – montázs

Aztán idén áprilisban Musk szintén a Twitteren tette közzé, hogy a Santa Monicában épülő új Supercharger állomáson a gyorstöltő oszlopokon kívül lesz egy ’50-es évek stílusát és hangulatát idéző étterem, valamint egy autósmozi is, ahol régi, klasszikus filmek ikonikus jeleneteit vetítik majd.

Mivel korábban már több alakalommal felvetődött annak a lehetősége, hogy a Tesla nem csupán éttermet, de például vegyesboltot is tervez nyitni a Superchargerek mellett, így minden bizonnyal ez lehet az oka annak, hogy a cég élelmiszerekhez kapcsolódó védjegyet igényelt, ami a legtöbb étterem esetében nem szabványos eljárás. Védjegyeket általában azoknak a márkák igényelnek, amelyek franchise létrehozását, vagy az egész országra kiterjedő hálózat felállítását tervezik. Vagyis ezek alapján a Tesla kimondottan nagyratörő terveket dédelgethet az étterembizniszt illetően.

Érdekesség, hogy Elon testvére, Kimball tulajdonában van a Kitchen Restaurant Group, amely többek között Kolorádóban, Illinois-ban és Tennessee-ben is üzemeltet éttermeket, emellett Kimball Musk 2013 és 2019 között a Chipotle Mexican Grill igazgatótanácsának tagja volt. Szóval a családon belül már van némi tapasztalat a vendéglátás területén.

hamburger és saláta egy tányéron

Mindezek ellenére a kaliforniai autósoknak egy darabig még türelmesen kell várniuk, ugyanis a védjegyek jóváhagyását követően a szükséges engedélyek megszerzése még hónapokig eltarthat – különösen Santa Monicában – árulta el Josiah Citrin, a Citrin Hospitality alapítója.

„Ha ez egy különálló étterem – és valószínűleg nem az, hiszen egy nagy töltőállomás részét fogja képzeni –, akkor meg kell szereznie egy feltételes engedélyt, amely a helyszín függvényében akár hat-kilenc hónapot is igénybe vehet. Még akkor is, ha egy önálló étteremről van szó, legalább 12–14 hétbe telik az engedélyek megszerzése, és az építkezés csak ezt követően kezdődhet meg” – mondta Citrin.

„Bár a Tesla nagyon futurisztikus és rendkívül gyors, a vendéglátással kapcsolatos engedélyeztetési folyamatokra épp az ellenkezője igaz Santa Monicában. Ha szerencséd van, egy év múlva találkozunk” – fejtette ki Hans Röckenwagner, a Röckenwagner Bakery Group séfje és vezérigazgatója.

 

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu) készséggel áll rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.