2023. január 31. | 08:01

Teljesen átalakították az együttműködést.

Újragondolták a Renault és a Nissan közt fennálló szövetség struktúráját, ez pedig az első nagyobb, rendszerszintű átalakítás azóta, hogy a francia márka 1999-ben megmentette a japán autógyártót a csődközeli állapottól.

A Renault a 43 százalékos részesedését 15 százalékra csökkenti a Nissanban, azt a 3,8 millió eurónyi (aktuális árfolyamon közel 1,5 milliárd forint) tökét pedig egy trösztbe fektetik. Ezzel a Nissannak nagyobb tere nyílik arra, hogy azt tegye, amit a saját elképzelései szerint jónak lát.

A Nissan ráadásul szavazati jogot kap a Renault döntéshozói körében (a Nissan is 15 százalékos részesedést szerzett a Renault-ban), amellyel eddig egyáltalán nem rendelkezett. Így a Renult-nak nagyobb teret kell engednie a japán márkának és annak partnerének, a Mitsubishinak.

A másik fontos eleme az új egyezménynek, hogy a Nissan befektet a franciák Ampere nevű villanyautós részlegébe. Itt különböző európai és latin-amerikai piacokra készítenek majd részben vagy teljesen elektromos modelleket.

A Renault-Nissan együttműködés most sokkal kiegyensúlyozottabb lett, bár azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy a franciáknak miért éri majd meg az, hogy most visszalépnek egy nagy lépést.

A Reuters beszámolója szerint a Nissan részvényei 3,1 százalékkal emelkedtek a bejelentést követően.

Renault / Nissan