2021. augusztus 27. | 13:52

A magyarok többsége balesetveszélyesnek tartja az indexhasználat nélkülözését.

A magyarok az ittas vezetést (97%), a büntetőfékezést (96%) és a piroson történő áthajtást (96%) tartják a legveszélyesebb közúti szabálysértéseknek, derül ki abból a reprezentatív lakossági felmérésből, amit a Magyar Suzuki és az Ipsos közös készített.

A kutatásban résztvevők 95%-a nagyon balesetveszélyesnek tartja, ha rossz állapotú járművel közlekedünk. Erre a magyar autósok jelentős része a jelek szerint oda is figyel, az autók műszaki hibájából adódó személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma kevesebb mint 1% volt 2020-ban Magyarországon. Ebben persze közrejátszik az is, hogy a vírushelyzet miatt elrendelt lezárások miatt tavaly kevesebb gépjármű is volt az utakon, mint általában.

A magyarok 92%-a nagyon balesetveszélyesnek tartja az indexhasználat nélkülözését, amely kanyarodáskor is kötelező és elengedhetetlen. A vezetés közbeni dohányzást és evést (64%), a zebrán kívüli átkelést (68%), a leállósáv használatát (69%), a jobbra tartás elmulasztását (75%) vagy a hangos zenehallgatást (75%) tartja a magyar a legkevésbé veszélyesnek.

Szintén problémának tartjuk (83%), mégis azt tapasztaljuk (70%), hogy sokan nem megfelelő mentális állapotban, idegesen, feszülten ülnek a volán mögé. A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok 75%-a szerint elengedhetetlen betartani a KRESZ-szabályokat. Volt olyan, aki azt mondta, hogy egy jobb autóval be lehet vállalni egy vakmerőbb előzést, mert a jármű azt lehetővé teszi. A többség elkötelezett a szabálykövetés mellett a biztonságos közlekedés érdekében, de általános vélekedés, hogy ezt az elméletet nem követi átgondolt, felelősségteljes viselkedés a gyakorlatban.