2022. szeptember 24. | 15:05

Voltak méltán legendás vagy világhírű Citroënek a történelemben, az egyik legritkább mégis egy hétköznapi tucatmodellhez és Svájchoz köthető.

Jellemzően akinek volt az szerette, mert elnyűhetetlen, egyszerű de tágas és kényelmes autó a Citroën Xsara Picasso. Eleve már ez is egy karosszéria forma volt, a kompakt Xsarából készült MPV, tehát családi egyterű kivitel, de volt, aki itt nem állt meg.

Senki sem gondolná, de a Citroën Xsara egyik legizgalmasabb kivitelét Svájcban álmodták meg és készítették el. Még meglepőbb, hogy egy kis-darabszámos sportautó gyártó, a Sbarro gondolta ki és építette meg az egyetlen Xsara Picasso El Bichót, ami egy állandó összkerékhajtással szerelt, emelt és körbeműanyagozott családi autó.

Amellett, hogy bepakolom az egész családot és a cuccaikat, bármikor eljutunk bárhova még akkor is, ha le kell térni az aszfaltozott utakról. Nem fantasztikus az elképzelés? Összességében az, csak reálisan végiggondolva az emberek ritkán mennek terepre családi autókkal, így a piac is szűk lett volna, ahogy ezt anno a Renault Scenic RX4 bizonyította. Bár azért az autóért is tudtam rajongani, határozottan lebeszéltek róla, pedig a koncepció tetszett.

Az sem titok, hogy a Xsara Picasso El Bicho - spanyolul annyit jelent: A bogár - egy RX4 ihlette autó, bár itt belekeverték a történetbe az Audi allroad és a Volvo XC modelljeit is. Állítólag azok az autók is közrejátszottak abban, hogy az Sbarro megcsinálja a Picasso tuningot, amiből aztán később semmi sem lett. Hasonló vizeken evezett még egyébként a Seat Altea Freetrack, viszont a koncepció ott is vagányabb volt, mint a végeredmény. Bár kicsit izgalmasabb, mint a sima Altea, maradt egy körbeműanyagozott krumpli.

Összesen egy darab prototípust építettek és a projekt beborult, csak időnként tűnik fel egy-egy aukción az eredeti El Bicho egyre drágábban és drágábban. Az egyik hozzászóló azt írta, hogy a Citroën sosem hibázik, ha idétlen autó tervezéséról van szó. Ebben igazat kell neki adnom, bár ez a típus pont nem az ő nevükhöz köthető és egy darabka méltatlanul elfeledett történelemként tengődik tovább az interneten.