2023. május 17. | 08:47

Az újfajta traffipaxok sokkal modernebbek és sok esetben önállóbbak elődeiknél.

Közbeszerzési eljárást hajtottak végre, aminek keretein belül a Magyar Rendőrség 40 új sebességmérő eszközt kapott. Ezeket a készenléti rendőrség mutatta be május 16-án egy sajtótájékoztatón.

Az új eszközök a 4iG és a rendőrség együttműködésével kerültek a rendszerbe. A TraffiCapture TC-108 nevű sebességmérők teljesen digitálisak és úgy alakították ki ezeket, hogy a menet közbeni sebességmérést megkönnyítsék.

Így pedig levehető érintőképernyőjük van a könnyebb kezeléshez és az eddigi eszközöknél sokkal élesebb képet készítenek. Az eddigi traffikhoz képest több automatizmus került beléjük, ez szintén a mérést végző szervek munkáját könnyíti meg.

Az új eszközök elsődlegesen arra készültek, hogy menet közben autóból is mérhessék a forgalom sebességét, állványon azonban hagyományos traffiként is tudnak üzemelni, ha kell. Az új műszerek ismeretéhez viszont új tudásra is szükség van.

Ezért átadásukkor kiválasztottak 40 mentort is, akik az elméleti és gyakorlati használatát is megtanulják az új sebességmérőknek. Ők fogják továbbítani a tudást azoknak az állományoknak, ahova érkezik az újfajta sebességmérőkből.

Muszáj itthon mérni a forgalom sebességét, hiszen sok a felelőtlen autós. Szomorú adat, hogy Magyarországon a személyi sérüléssel járó balesetek legnagyobb százalékát még mindig a gyorshajtás okozza.

Ezért a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít a kérdésre, bár a döntéshozók most kissé átestek a ló túloldalára. Hiszen egy új jogszabály értelmében innentől a sebességmérő műszereknek nincs hibahatára, akár 1-2 km/óra sebességtúllépésért is büntethetnek a hatóságok.

Forrás: Police.hu
Police.hu