2021. május 01. | 12:50

Az alkoholfogyasztásra vagy a parkolásra is más-más előírások vonatkoznak bizonyos államokban.

Bár jelenleg még Európa legtöbb országában szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben, úgy fest a nyáron bizonyos feltételekkel már lehetőség nyílik autós kirándulásra. Mielőtt azonban nekivágnál egy külföldi utazásnak, nem árt, ha tisztában vagy az alábbi szabályokkal.

Franciaország: a parkolási büntetéseket a dohányboltokban is be lehet fizetni

A turisták körében népszerű Franciaországban a szabálytalan parkolásért kapott helyszíni bírságokat a dohányboltokban is be lehet fizetni. A mediterrán tengerpartjaival és a párizsi látványosságokkal csábító államban csapadékos időjárás esetén módosulnak a sebességhatárok. Gyorsforgalmi autóutakon 110 helyett 100-zal, a többsávos, fizikailag elhatárolt szakaszokon 90 helyett 80-nal, az autópályákon pedig 130 helyett 110-zel lehet menni.

Olaszország: az ittas vezetésért elkobzott járműveket a rendőrség elárverezheti

Olaszországban 1,5 ezrelék véralkohol szint felett, ittas vezetésért több mint 2 millió forintnak megfelelő bírság, vagy akár őrizetbevétel is járhat. Legrosszabb esetben a rendőrség elkobozhatja a járművet, melyet később árverésre is bocsáthatnak. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az autó az ittas vezetésben vétkes sofőr tulajdonában van. Az olaszoknál a korlátozott forgalmi övezetekbe történő behajtásért akár 36 ezer forintnak megfelelő büntetés is kiszabható.

Ausztria: büntet a rendőrség indokolatlan riasztásáért

Büntetésre számíthatnak a közlekedési balesetben résztvevők Ausztriában, ha indokolatlan esetben hívnak rendőrt a helyszínre. Ez olyan szituációkra vonatkozhat, amikor a vétkes fél kiléte egyértelmű, az érintettek pedig a betétlapok kitöltése után távozhatnának. A bírság összege 36 euró, ez mai árfolyamon 13 ezer forintnak felel meg.

Az autópályák nyugati szomszédunknál is matrica megvásárlását követően vehetők igénybe. Ennek elmulasztása első körben 43 ezer forintnak megfelelő bírságot von maga után. Aki nem fizeti meg a büntetést, arra akár 100 ezer és 1 millió forint közötti összeget is kiszabhatnak a hatóságok.

Svájc: gyorshajtásért akár börtönbüntetés is járhat

Súlyos közlekedési kihágásért akár 3 millió forintot meghaladó bírság is kiszabható Svájcban. Az alpesi államban igyekeznek keményen fellépni a gyorshajtókkal szemben is. A sebességhatárt jelentős mértékben átlépőket a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel és a vezetői engedély bevonásával is sújthatják.

Spanyolország: engedményt kap, aki gyorsan befizeti a büntetést

Az ibériai országban érdekes szabály van érvényben a pénzbüntetésekre vonatkozóan. Aki 20 napon belül befizeti a kiszabott bírságot, az 50 százalékos engedményben részesül. A spanyoloknál ezenkívül előírás, hogy minden autóban legyen legalább két elakadásjelző háromszög – ez az előírás pedig a bérelt járművekre is vonatkozik. Ha az ellenőrzésnél fény derül ennek hiányára, azért minden esetben a sofőr tartozik felelőséggel.

Görögország: nehezen követhető parkolási szabályok

Görögországban elég könnyen előfordulhat, hogy a külföldiek vétenek a megállási és várakozási szabályok ellen. Őszintén szólva elég nehéz követni, mindenesetre az egy függőleges vonallal ellátott tiltótáblák a páratlan hónapokban, a két vonalas táblák pedig a páros hónapokban érvényesek. Érdekesség, hogy a 10 napon belül be nem fizetett bírságok a határidő lejárta után megduplázódnak.