2019. május 12. | 12:17

Ha ezeket a cuccokat bepakolod a csomagtartóba, nem érhet váratlan helyzet

Társszerző: Hajdu Balázs

Az IAM RoadSmart csapata összeállított egy listát azokról a kiegészítőkről, melyeket feltétlenül tarts az autódban, ha útra kelsz.   

1. Elsősegély-felszerelés 

Az úton bizony azonnali ellátást igénylő vészhelyzetekkel is találkozhatsz. Ha érintett vagy egy balesetben, vagy az útszélén rekedt társadon kell segíteni, az elsősegély doboz tartalmára szükség lehet. Indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogy van-e elegendő kötözőanyag a ládában. 

2. Megfelelő ruházat

Érdemes tartani egy pár strapabíró cipőt az autóban. Jól jöhet, ha kereket kell cserélni, vagy éppen el kell tolni a járművet a következő benzinkútig. Ha az autód hidegebb időszakban robbanna le, kiváló szolgálatot tehet egy takaró, vagy éppen egy meleg kabát. 

3. Benzinkanna 

Néhány autós hajlamos félvállról venni az autóban lévő üzemanyag-mennyiség kérdését. Ha esetleg úgy jársz, mint Dzsudzsák Balázs a Lánchídon – tehát kifogy az üzemanyag – akkor a csomagtartóban lévő benzinkannával egyszerűen elsétálsz a legközelebbi benzinkútig, és máris folytathatod tovább a kirándulást. Légy óvatos, hiszen a részben, vagy teljes egészében megtöltött kanna tűzveszélyesnek minősül. 

4. Elegendő élelem, zseblámpa

Ha a semmi közepén, az éj leple alatt, az autód felmondja a szolgálatot, nagy szükség lehet valamilyen fényforrásra. Mindig tarts az autódban zseblámpát, amivel akár a motortér rejtett zugaiba is be tudsz nézni. Érdemes elegendő ételt és italt is tartani a járműben. 

5. Akkumulátor töltő, „bikázó kábel” 

Az akkumulátor – akár a generátor meghibásodása miatt is – megeshet, hogy lemerül. Ilyenkor nem tudsz mozdulni, se előre, se hátra – hívni kell az autómentőt. Kivéve akkor, ha előrelátó módon tartasz néhány kábelt az autódban, melyek segítségével másodpercek alatt újraindítható a jármű. 

6. Navigáció

A GPS alapú navigációs rendszerek rendkívül hasznosak, ám előfordulhat, hogy lemerül az akkumulátoruk. A legfelkészültebb sofőrök ezért mindig tartanak egy hagyományos, papíralapú térképet is az autóban. 

7. Elakadásjelző háromszög

Ha félreállni kényszerülsz az autópálya leállósávjában, az autó mögé egy fényvisszaverő háromszöget kell állítani. Ezzel a többi autósnak is jelezheted, hogy segítségre van szükséged. A szabályok szerint a háromszögnek 45 méterrel az autód mögött kell lennie. Mielőtt ezt megteszed, fel kell venned egy láthatósági mellényt, így jobb, ha abból is van egy pár a csomagtartóban.