A legjobb autómárkák 2018-ban

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Három év alatt kiderül egy autóról, hogy tulajdonosa elégedett vele, vagy a pokolba kívánja. A 2018-as elégedettségi rangsor tartogat néhány meglepetést!

Az amerikai Consumer Reports (CR) nonprofit fogyasztóvédelmi szervezet minden évben összeállítja azoknak az autómárkáknak a listáját, amelyekkel leginkább elégedettek a vásárlók három év használat után. A CR eredményei nem csak a vásárlóknak, hanem az autógyártóknak is fontos támpontot jelentenek.

A maximális pontszám azt jelenti, hogy az autó tulajdonosa, ha tehetné, ismét az adott márkát választaná, és azt kapta a kocsitól, amire előzetesen számított. Az eredmény minősíti a modell marketingkommunikációjának hitelességét is, hiszen ha nagyon jók a reklámok, ám olyat ígérnek, amit a jármű végül nem tud teljesíteni, akkor ez elégedetlenséget szül. Mivel három év használat után válaszolnak tulajdonosok, itt már felmerül a minőség kérdése is, ennyi idő alatt sok olyan bosszantó hiba kijöhet, ami miatt a vásárló átkozza a napot, amikor először besétált a kereskedésbe.

Fontos, hogy az alábbi lista eredményeit a márkák modelljeinek átlagos értéke adja, vagyis ha egy cég jól szerepel, akkor ebből az is kiderül, hogy kiegyensúlyozott, egyenletes a modellkínálata. Egy rosszul sikerült széria bizony az egész márka megítélését képes magával rántani.

Tesla

Egyértelműen a Tesla lett a 2018-as év győztese, egyben nagy meglepetése is. Friss márkáról van szó ugyanis, ahol még nem alakultak ki pontos vásárlói elvárások, így elvileg előfordulhat csalódás. A Model 3 ráadásul sok gúnyos megjegyzést kapott műszaki megoldásai, vagy éppen nagy illesztési hézagjai miatt a konkurensektől, az Autopilot rendszerről pedig bebizonyosodott, hogy neve ellenére életveszélyes vezetői felügyelet nélkül használni. Ennek ellenére úgy tűnik, a vásárlók elégedettek, és ha tetetnék, gondolkodás nélkül újra megvásárolnák autójukat.

Porsche

A Porsche évek óta a vásárlói elégedettségi listák élén van, ami nem meglepő, hiszen stabil, jól ismert és műszakilag kiforrott modelleket készítenek. 2018-ban a 100-ból 85 pontot gyűjtöttek be, ami a második helyre volt elegendő.

A Teslánál is nagyobb meglepetés a Hyundai cég luxusmárkájának, a Genesisnek a sikere. Valamit nagyon tudna kell a kocsinak, ha befutott a harmadik helyre, ráadásul a maga 81 pontjával ott liheg a bajor izomgép nyakában. Új márkáról lévén szó, túl nagy darabszámban még nem vásároltak belőle, ám aki pénzt adott érte, az eddig nem bánta meg.

Bár nem fért fel a dobogóra, a nem éppen minőségéről híres Chrysler márka negyedik helyét nem lehet szó nélkül hagyni, már csak azért sem, mert 2017-hez képest négy helyet javított.

A németeknek nincs okuk büszkeségre, mert a második Porschén és az ötödik Audin kívül a többiek alaposan lemaradtak: a BMW a 15., a Mercedes-Benz a 22., míg a Volkswagen a 23. helyre fért csak fel a CR listájára 2018-ban. Ez azért jelenthet még problémát, mert pont ezek azok a márkák, amelyekhez leginkább hűségesek a vásárlók, ám ha ekkora az elégedetlenség, akkor sokan elpártolhatnak tőlük.

Érdekes a sereghajtók mezőnye is, a 30-as lista utolsó három helyén azonos pontszámmal a Nissan, a Mitsubishi és a Honda amerikai márkája, az Acura tanyázik. El kell ismerni, hogy ezek egyike sincs mostanában túl jó formában, és izgalmas modellekkel sem nagyon sikerült előrukkolniuk az elmúlt években.

elégedettségi rangsor

Forrás:

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.
1979 Porsche 935 F1 street legal, kék, oldalnézet, balról
2018. december 13.
A Porsche 935-ös modelljei a pályákon kívül tiltólistásak voltak. Kivéve azt az egy darabot, ami most eladásra kerül
Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.