péntek - 2022. december 02.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Autópályamatrica-lekérdezés rendszám alapján – így csináld!

2022. január 08. | 18:33

Tudni szeretnéd, hogy van-e érvényes úthasználati jogosultság az autón? Mutatom, hogyan derítheted ki.

Kölcsönkapsz egy autót a nyaralásra, kollégád kocsijával kell elugranod egy vidéki telephelyre, kibéreltél egy közösségi autót és fizetős utakat is igénybe vennél, vagy csak szimplán arra vagy kíváncsi, sikeres volt-e az e-matrica vásárlás. Akármi is legyen az indokod, nem lehetetlen kideríteni, hogy van-e érvényes autópálya-matrica az autón, ám oda kell figyelned, mert számos körülmény határozza meg, hogy mikor hatásos az online lekérdezés és mikor kell más eszközhöz fordulnod.

Lekérdezés online

A lehető leggyorsabb és legkézenfekvőbb megoldást kétségtelenül az online lekérdezési lehetőségek nyújtják. Ellátogatsz az Carnotie weboldalára, beírod a forgalmi rendszámot, rákattintasz a „Lekérdezés” gombra és máris látod az eredményt. Egyszerűen hangzik és az is, sajnos azonban nem minden esetben eredményes. Ugyanis a rendszer kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt matricákra lát rá.

Érvényes autópálya-matrica lekérdezése a Carnotie felületén

A viszonteladói hálózatba tartoznak például a telefontársaságok (vásárlás SMS-sel) és az olyan online szolgáltatók, mint az ECDH(Carnotie) vagy az OTP Simple. Ugyanakkor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatain vagy viszonteladó partnereinél (pl. benzinkutak, utazási irodák) vásárolt e-matricák érvényessége nem kérdezhető le, így ezek a felületek nem tudnak érdemi információval szolgálni!

Nagyon fontos továbbá, hogy A NÚSZ Zrt-nél kezdeményezett, majd végrehajtott utólagos módosítások (pl. átírás, visszavásárlás, rendszám vagy díjkategória korrekció) a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. adatbázisában nem jelennek meg. Ebből következően az online lekérdezés akár hamis eredményt is mutathat, ezért, ha valaki biztosra szeretne menni vagy eleve tudja, hogy az autópálya-matricát nem online, illetve SMS-ben vásárolták, akkor pontos tájékoztatást kizárólag az alább felsorolt csatornákon és módokon lehet kérvényezni.

Lekérdezés emailben

Ha elektronikus levélben szeretnéd megérdeklődni, hogy van-e érvényes úthasználati jogosultság egy gépjárművön, akkor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-hez fordulhatsz. Információt azonban kizárólag a tulajdonosnak vagy üzembentartónak adnak ki, tehát ha te egyik sem vagy, akkor szükséged lesz egy meghatalmazásra, amelyet a szolgáltató honlapján a formanyomtatványok menüpont alatt érhetsz el.

Az emailhez mellékelni kell a kitöltött meghatalmazást, valamint a gépkocsi forgalmi engedélyének lefényképezett vagy beszkennelt másolatát is. Ez utóbbit egyébként a tulajdonos/üzembentartónak is meg kell tennie, ha ő írná az emailt. A megkeresésre jogszabályban rögzítetten legfeljebb 30 napos határidővel válaszolnak.

Email: ugyfel@nemzetiutdij.hu

autópálya-matrica

Lekérdezés telefonon

Az emailes megkeresésnél mindenképpen gyorsabb megoldás lehet, ha telefonálsz, érdeklődni szintén a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél lehet. Az alábbi telefonszámon az ügyintézők az év minden napján 0-24 elérhetők. Ez esetben is természetesen kizárólag a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak nyilatkoznak a matrica meglétéről, érvényességéről vagy területi hatályáról. A lekérdezésre jogosult személynek a telefonban kell nyilatkoznia arról, hogy ő a tulajdonos vagy az üzembentartó, meghatalmazásra, forgalmi engedélyre ez esetben nem lesz szükség.

Telefonszám: 06-36-587-500

Lekérdezés személyesen

Arra is biztosított a lehetőség, hogy személyesen érdeklődd meg a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak valamelyikében, van-e érvényes úthasználti jogosultság az autón. Mondanom sem kell, hogy ebben az esetben is kizárólag tulajdonos vagy üzembentartói minőségedben juthatsz információhoz. Ennek igazolása végett szintén szükség lesz a forgalmi engedély bemutatására, meghatalmazottként pedig a megfelelő formanyomtatványra. Az ügyfélszolgálatok címéről, nyitvatartásáról ezen a linken kaphatsz bővebb információt.

Autópályamatrica-vásárlás online! Látogass el az Carnotie weboldalára vagy töltsd le az itt található alkalmazást, és vásárold meg az autópálya-matricádat 2022-re!

Sajnos egyre sűrűbben tapasztalható, hogy egyes autósok - rettentő veszélyes módon - a forgalommal szemben hajtanak fel az autópályákra. Ennek okairól és arról, hogy mit tehetsz, ha ilyen forgalmi helyzettel találkozol, az alábbi videóban hallhatsz:

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!