FRISSÍTÉS: Egy új rendelet értelmében 2022. február 18-tól az M4-es autóút Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza és az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza is díjmentesen használható.

Magyarországon számos gyorsforgalmi útszakaszt díjfizetés ellenében lehet csak igénybe venni, aki érvényes e-matrica nélkül hajt fel ezek valamelyikére, annak pótdíjat kell fizetnie (már ha kifut a türelmi időből, erről még lesz szó bővebben). Ebben a cikkben megyékre lebontva következnek a fizetős útszakaszok.

Az e-matricák a D1M, a D1, a D2, az U és a B2 kategóriába tartozó járművekre vásárolhatók meg. A jelenlegi szabályozás értelmében a megyei matrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Az éves vignetták 2023. január 31-ig érvényesek (vagyis 13 hónapig használhatók, ha a megvásárlásukra január első napján, vagy azt megelőzően, a decemberi elővásárlás keretében került sor).

www.ecdh.hu/hu/ematrica-vasarlas?utm_source=alapjarat&utm_medium=cikk&utm_campaign=fizetos_ingyenes_utszakaszok_2022&utm_content=pos_1

Ha valaki matrica nélkül hajt fel egy fizetős útszakaszra, akkor 60 percnyi türelmi idő áll a rendelkezésére, hogy pályamatricát vásároljon anélkül, hogy pótdíj fizetésére köteleznék. Amennyiben nem jön össze a vásárlás 1 órán belül, akkor 60 nap alatt kell rendezni a pótdíj befizetését. A pótdíj mértékéről ezen az oldalon lehet bővebben tájékozódni.

2022-es díjtáblázat:

2022-es e-matrica díjtáblázat
Kép forrása: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Az ITM tájékoztatása szerint 2022. január 1-jén újabb gyorsforgalmi szakaszokkal bővült a fizetős úthálózat. Az e-matrica rendszerben

  • az M4-es autóút Abony-kelet és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti országhatár közötti szakasza,
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza és
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza is díjkötelessé vált.

Fontos kiemelni, hogy az alább látható térképek csupán tájékoztatásra szolgálnak, minden esetben a vonatkozó rendeletek az irányadóak.

Baranya megye

Baranyában két autópályaszakasz díjköteles, az M6-os és az M60-as autópályák használatáért kell fizetni. Az M6-osról leágazó M60-as Bólytól Pécsig tart. Az M60-as autópálya Pécset délnyugat felől elkerülő szakasza az 58. és az 5826. számú utak között 2022-ben sem díjköteles. A Baranya megyére érvényes matricával Tolnában egészen Bátaszékig lehet autózni.

Baranya megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Bács-Kiskun megye

Nincs változás 2021-hez képest, Bács-Kiskunban idén is egyetlen fizetős útszakasz található, az M5-ös autópálya. A megyei matrica az örkényi csomópont (Pest megye, 53 km) és a kisteleki csomópont (Csongrád megye, 140 km) között érvényes.

Bács-Kiskun megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsodban az M3-as és az M30-as autópályák használatához szükséges e-matricát vásárolni. Utóbbi Miskolcot köti össze az M3-assal, valamint az országhatárral. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricával Heves megyében Füzesabonyig, Szabolcsban pedig Polgárig szabad autózni az M3-as autópályán. Az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszát 2022-ben is ingyenesen használhatják az autósok.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Csongrád-Csanád megye

A megyében a déli határig futó M5-ös autópálya, illetve a Szegednél keleti irányba forduló M43-as autópálya számít fizetősnek. Utóbbi Nagylaknál éri el az országhatárt, ahol a romániai A1-es autópályához csatlakozik. A csongrád-csanádi matricával Bács-Kiskunban – csakúgy, mint 2021-ben – a Kiskunfélegyháza-dél csomópontig használható az M5-ös sztráda.

Csongrád-Csanád megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Fejér megye

Fejér megyében természetesen az M1-es, az M7-es és az M6-os jelzésű autópályát sem lehet használni autópálya-matrica nélkül. Budapest felé Herceghalom (M1, 27 km), Pusztazámor (M7, 23 km) és Százhalombatta-észak (M6, 25 km) csomópontokig érvényes a Fejér megyei matrica.

A másik irányba, Komárom-Esztergom megye felé Tatabánya - Óváros (M1, 56 km) a szakaszhatár, Veszprémben Balatonvilágosig (M7-es, 90 km), Tolnában pedig Paks-északig (M6, 98 km) lehet autózni. Az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya 2022-ben is ingyenes marad.

Fejér megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Győr-Moson-Sopron megye

Az M1-es autópálya nem meglepő módon fizetősnek számít, de résen kell lenni, ugyanis a Győrszentivánt Győrrel összekötő szakasz (M19-es autóút) és a Hegyeshalomtól Szlovákia felé vezető M15-ös sem tartozik az ingyenes útszakaszok közé.

Az M1-es mellett a Győrt és Sopront összekötő M85-ös út (gyors emlékeztető, a Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasz is díjkötelessé vált!), valamint Csornától Szombathely felé az M86-os út is fizetős. A megyei matricával Vas megyében Répcelakig (116 km) lehet menni, Budapest irányába pedig a bábolnai lehajtóig (94 km) érvényes.

Győr-Moson-Sopron megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Hajdú-Bihar megye

Itt sem történt változás tavalyhoz képest, a fizetős utak közül az M3-as autópálya, illetve az M35-ös autópálya halad át a megyén, utóbbi a nagykereki autópálya-határátkelőhelyig díjköteles.

Hajdú-Bihar megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Heves megye

Hevesben az M3-as autópálya középső etapja, illetve az M25-ös autóút használata kötött matricához, utóbbi Kál és Füzesabony között válik le az M3-asról, és egészen Egerig tart. A megyében érvényes matricával Pest megyében Bagig, Borsodban pedig Mezőkövesdig lehet elmenni.

Heves megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Az ITM rendelete okán 2022 januárjától az M4-es autóút Abony-kelet és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is fizetőssé vált; a megye déli részét keresztben átszelő M44-es autóúton viszont akkor is nyugodtan közlekedhetünk, ha teljesen kiment a fejünkből a matricavásárlás.

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergomban egyetlen fizetős útszakasz van, az pedig az M1-es autópálya, amely Tatabányát, Bábolnát, Ácsot és Tatát is érinti. Tavalyhoz képest ugyanakkor nagy változás, hogy a Komárom-Esztergom megyei éves autópálya e-matrica idéntől Bicske helyett csak a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópontig érvényes.

Itt érdemes egy pillanatra megállni, mert ez a változás sokakat érinthet, erről fontos beszélni. Korábban az M1-esnek egyetlen csomópontja volt Fejér megyében, a bicskei lehajtó, ami azt jelentette, hogy a Komárom-Esztergom megyei és a Pest megyei matrica lefedte Fejér megyét. 

A szárligeti lehajtó becsatolásával ez megváltozik, ami azt jelenti, hogy aki gyakran jár Ausztriába, annak 4 megyei matrica kell. De annak is legalább három megyei matricát (Komárom-Esztergom, Fejér, Pest) kell vennie, aki sokat ingázik Győr és Budapest között (a győrszentiváni csomópont miatt lehet elég három). Opcióként persze felmerülhet a 10 napos országos matrica, de hosszabb távon az ráfizetéses. Aki bizonytalan, annak érdemes ránéznie a gyakran ismételt kérdésekre a NÚSZ honlapján.

Komárom-Esztergom megye

Pest megye

A centrumnak számító Pest megyében található a legtöbb fizetős útszakasz. A főváros vonzáskörzetében a következő utakra kell matricát váltani: M0 (néhány szakasztól eltekintve), M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M51. Az M31-es autópálya a kakukktojás, az 2022-ben is ingyenes lesz.

A „nullás” körgyűrű vonatkozásában

  • az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,
  • az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz és
  • a Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz) vehető igénybe díjmentesen.

https://www.ecdh.hu/hu/ematrica-vasarlas?utm_source=alapjarat&utm_medium=cikk&utm_campaign=fizetos_ingyenes_utszakaszok_2022&utm_content=pos_2

Az M4-es autóút a Liszt Ferenc Repülőtér és Vecsés között ingyenes, utána viszont azonnal fizetős. A Pest megyei matricával egészen az Üllő-Gyömrő (29 km) lehajtóig lehet használni. A megyei matricával az M1-esen Bicskéig (39 km), az M7-esen Martonvásárig (30 km), az M6-oson Ráckeresztúrig (34 km), az M5-ösön a Lajosmizse csomópontig(67 km), míg az M3-ason Hatvannál a 21-es számú főútig (55 km) lehet átlépni a megyehatárt büntetlenül.

Pest megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Somogy megye

Somogyban 2022-ben is egyetlen fizetős útszakasz található, mégpedig az M7-es, amely a megye északi részén fut végig a Balaton mellett. Az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza idén is díjmentesen használható. Megyei matricával Veszprémben a 71-es út csomópontjáig (Balatonvilágos), Zalában pedig Zalakomárig megengedett közlekedni.

Somogy megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Magyarország északkeleti megyéjében díjazás ellenében lehet felhajtani az M3-as autópályára, a sztráda az ország északkeleti országrészen fekvő Vásárosnaménnyel köti össze Budapestet. Megyei matricával Hajdú-Biharban Hajdúnánásig lehet közlekedni anélkül, hogy a büntetés veszélye ott lebegne az ember feje fölött.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Tolna megye

Tolnában a Duna mentén haladó M6-os autópálya számít az egyetlen díjköteles útszakasznak. Az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakaszán 2022-ben is ingyen autózhatunk.

Tolna megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Vas megye

Megyei matricával Szombathelytől egészen a Győr-Moson-Sopron megyében található beledi (126 km) lehajtóig közlekedhetünk nyugodtan, utána viszont pénzbüntetésre számíthatunk, ha nem térünk le az M86-osról. Az M80-as autóút használatához nem szükséges matricát vásárolni.

Vas megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Veszprém megye

Ha ránézünk az alábbi térképre, akkor láthatjuk, hogy az M7-es éppen csak átmegy a megye délkeleti csücskén. A sokszor zsúfolt sztráda veszprémi szakasza csupán 6 km hosszú, így somogyi és Fejér megyei matricával is igénybe vehető. Veszprémi matricákat azért árulnak még, mert lehetnek olyanok, akik az autópályát Polgárdi és Siófok-kelet között szeretnék csak használni.

Veszprém megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Zala megye

Zala megyében az M7-es és az abból leágazó M70-es, illetve az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza számít matricakötelesnek. A megyei matricával Sávolyig lehet elautózni anélkül, hogy megbüntetnének.

Zala megye
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Nógrád és Békés megyében egyelőre nem található fizetős útszakasz, ez persze a jövőben még változhat.