„Kedves Marci!

Karesz vagyok, és egy 2017-es gyártású 2.0 Multijet motorral illetve automata váltóval szerelt 4x4-es Jeep Renegade vásárlása előtt állok. Sajnos teljesen elbizonytalanodtam az autó megvásárlásával kapcsolatban, mert a különböző internetes oldalakon rengeteg elektronikai illetve egyéb meghibásodásokról számolnak be. A fórumokat, illetve felhasználói hozzászólásokat, bejegyzéseket olvasva viszont nem olyan kritikus a helyzet.

Segítségedet szeretném kérni, hogy ha mégis ennél a típusnál maradnék, akkor milyen motorral, váltóval illetve felszereltséggel keressek?

Ui: Baromira tetszik ez a cipősdoboz-forma!

Üdvözlettel: O. Károly”

Jeep Renegade

Hello Károly!

Igyekszem objektíven válaszolni annak ellenére, hogy én is gondolkodom egy ilyen vásárlásán, mióta idén körbejártuk Olaszországot és minden harmadik autó Renegade volt.

A 2014-től gyártott Jeep Renegade annyira stílusos és menő forma lett, hogy csak szeretni vagy utálni lehet, közömbösnek maradni szinte lehetetlen. Számomra minden részlete menő és ötletekkel teli, bár ezen nem érdemes csodálkozni, hiszen már a Fiat fennhatósága alatt készült, akik a dizájnt ritkán rontják el, nem úgy, mint a műszaki tartalmat.

Én az első szériás MINI-ből származó BMW-Chrysler közös fejlesztésű, majd a Fiat által tovább reszelt 1.6 E-torq szívó benzinest választanám és szigorúan manuális váltóval, mert a Fiat automata váltói sosem voltak jók, legkevésbé megbízhatóak. Ha mégis dízelre van szükség, akkor szintén egy 1,6-ossal kérném, mert ezekről eddig csak jót hallottam és a korai Multijetek problémáit is többnyire sikerült kijavítani, mire megkapta ezt a motort a Renegade.

Elektronikai és gyártási problémákkal gyakran találkozni a Fiathoz hasonló, közepes minőséget nyújtó márkák esetén, ezért érdemes minél későbbi évjáratot keresni, mert rendszerint ezeket idő közben a vásárlói visszajelzések hatására kijavítják. A felszereltség tekintetében nincs mit mondanom, a pénzedért a legjobbat válaszd, azonban a stílusos autók esetében fontos a szín, így próbáld kerülni az unalmasabb árnyalatokat.

Vásárlás előtt mindenképp nézesd át egy márkaszervizben, vagy egy használt autó állapotfelmérő szolgáltatással, ez rettentően fontos! Ne felejtsd, hogy olyan autót vegyél, ami neked tetszik, mert ezek a fiatal járgányok már egyik márkánál sem feltétlenül a megbízhatóságról szólnak, sokkal fontosabb, hogy szeresd és örömödet leld benne, amikor használod.

Köszi, hogy stílusos autót készülsz vásárolni, ezzel is szebb lesz az utcakép!

Sok sikert!

Balló Marci

Marci segít

Évek óta dolgozom használtautó-kereskedőként, Budapesten. A még éppen van rajta műszaki-jellegű Skoda Fabiától a több tízmilliós Porsche Cayenne-ig minden előfordul a telepünkön és rengetegen jönnek a vágyaikkal, majd távoznak a megfelelő autóval. Vannak jó és rossz tapasztalataim, célom ezek alapján segíteni a tanácsaimmal, hogy hozzájáruljak egy szebb világ kibontakozásához. Mostantól távgyógyítással is foglalkozom itt, az Alapjáraton. Ha autót vennél és nem tudod, mire lesz pénzed, esetleg eladnád a meglévőt, de fogalmad sincs, mennyit ér, írj nekem a marci.ballo@alapjarat.hu címre egy rövid, de lényegre törő e-mailt! A válasz késik, de nem múlik. Marci tanácsai a továbblépésben segítenek.