Péter családi autót venne, de előtte a Citroen-guruhoz fordul tanácsért.

„Kedves Alapjárat!

Rengeteg helyen olvastam az első Citroen Xsara Picassoról, de nagyon felemásak a vélemények. Családi autót szeretnénk venni, de nem járunk olyan nagy távokat. A 2007 környéki, 1,6-os benzineseket nézeggettem 109 lóerővel. Egy ilyen autónál milyen típushibákra kell felkészülni? Egyáltalán érdemes még ilyet venni? A hahun elég sok van belőle.

Köszönöm a választ.

Péter"

A kép illusztráció

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük Szilva Tamást, a PSA-csoportos autókra szakosodott Szilva Járműelektronika és Autószerviz vezetőjét, aki elmondta, milyen tapasztalatokat szerzett eddig a Xsara Picasso ezen kivitelével kapcsolatban.

Tamás azzal kezdte, hogy a Xsara Picasso egy elég praktikus családi autó. Ez az 1,6-os motor is jó konstrukció alapvetően, de azért vannak rendszeresen előforduló hibák.

Bizonyos évjáratoknál például gyakran elég a kipufogószelep, ez pedig általában egy komplett hengerfej-felújítást von maga után, ami az autó értékéhez mérve nem olcsó mulatság. Az sem ritka, hogy a kipufogó leömlője elreped. Szintén sok bosszúságot okoz, amikor a lambdaszonda cseréjénél a szonda beleég a leömlőbe.

Típushibaként említhető még a Citroen Picasso esetében, hogy az elhanyagoltabb példányoknál a kuplung cseréje után előjönnek rejtélyes elektronikai hibák, amelyeknek a felderítése komoly fejtörést okozhat. Az elektronikával kapcsolatos gondok itt azonban nem érnek véget.

Tamás sokéves tapasztalatai azt mutatják, hogy a Xsara Picasso a legkülönfélébb elektronikai hibákat képes produkálni, amely azt figyelembe véve, hogy ma már a legfiatalabb modellek is több mint 10 évesek, nem túl bíztató.

A BSM modul (biztosítéktábla) gyakran okoz gondot, olykor a kormánykpacsoló világítást állító része is tönkremegy. A BSI (vezérlőmodul) is sok hibát produkál, így érdemes körültekintően eljárni vásárláskor és átnézetni a kiszemelt példányt. Ami pedig a futóművet illeti, a hátsó híd problémái itt is típushibának mondhatók.

Amennyiben érdekel, hogy egy másik népszerű PSA termék, a Peugeot 308 mennyire megbízható az 1,6-os dízelmotorral, akkor ezt a cikket is érdemes elolvasnod.

Citroen