2022. szeptember 24. | 08:05

Olvasónknak elég speciális kritériumai vannak a használtautó-vásárlás kapcsán, így feladta a leckét szakértőnknek.

„Üdv!

Nemrégiben 3-ra gyarapodott a családunk létszáma és így a jelenlegi autónk (VW Polo V) - bármennyire szeretjük is - méretei miatt már nem tudja kielégíteni az igényeinket. Az új és bővült igények listája a következő: 7 évesnél nem idősebb, biztonságos, benzines, SUV vagy egyterű a magas üléspozíció miatt, tolatókamera (lehetőleg gyári mert az utólagos sufni tuningokat nem csípem), esetleg automata váltó (bár ez annyira nem fő szempont, mert nagyon leszűkíti a keresésnél a találatokat). 

Fontos még, hogy 4,4 méternél ne legyen hosszabb az autó, mert akkor nem fér be a garázsba. Főként feleségem használná bölcsijáratra, bevásárlásra és hétvégente kis családi kirándulásokra. Évi max. 10 ezer km. A keret kb 4,5-5 millió Ft + 10% az első szervizre és az egyéb járulékos költségekre. Az eddigi kiszemelt egy Opel Mokka 1.4T Cosmo (évj.: 2015, 120 000 km) manuális váltóval. De szinte semmit nem tudok erről a típusról és motorról. Várom véleményed, illetve ha tudnál egyéb típust ajánlani azt is megfontolnám.

László”

Kedves László!

Nagyon szűk mezsgyére lépett a méret meghatározással. Valóban alig akad olyan típus, ami a Polo V-nél számottevően nagyobb utas- illetve csomagterű autó, ugyanakkor a hossza nem haladja meg a 4,4 métert. A korábbi Mokka épp ilyen, nagyon pofás, kedvelt kis autó, többek között épp a magasabb üléspozíció miatt. Testvérmodellje, a Chevrolet Trax szinte teljesen azonos műszaki paraméterekkel volt kapható. A fellelhető eladó példányok azonban ritkábbak, mint az Opelek. Mindkét típusra jellemző, hogy már az utóbbi évek áremelkedése előtt is eléggé magas volt az áruk a használt példányoknak is. Különösen igaz ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a Mokka a Corsa korábbi szériájának padlólemezére épült, ahhoz nagyon hasonló műszaki tartalommal rendelkezik.

A Kia Venga / Hyundai iX20 páros még a Mokkánál is kisebb és a Kia másik kis doboz alakú autója, a Soul is csak 416 centi. Annak nagyon kicsi a csomagtartója is, még a Polóénál is kisebb.

Kép: Depositphotos

A kisebb SUV jellegű autókból a Ssangyong Tivoli lenne a titkos tippem. Divatos formája mellett a csomagtartó mérete is elfogadható már, praktikus autó 3 fő részére. 2015-2017 közötti példányok már százezer alatti futással is elérhetőek a megadott kereten belül.

Hasonló kis SUV még a Kia Stonic / Hyundai Kona testvérpáros is, de ezek valamivel rövidebbek és a csomagtartójuk is kisebb, mint a Tivolié. Az áruk is kicsit magasabb, az első, 2018-as példányok 5 milliónál kezdődnek, itt azonban érdemes figyelembe venni azt is, hogy a Kia 7, a Hyundai pedig jellemzően 5 év teljeskörű garanciát ad a modelljeire. 

A VW-csoporton belül megfontolandó lehet egy Golf Sportsvan. Ez is nagy valószínűséggel belefér a megadott árkategóriába és hossza 4,30 méter. Meglehetősen nagy motorválaszték és különböző felszereltségi szintek között lehet válogatni összehasonlítva a dél-koreai gyártók típusaival. Ebben az esetben viszont a garancia nyújtotta biztonságról mindenképpen le kell mondani, a Mokkához hasonlóan.

Felkai Gábor


Felkai Gábor: ötven éve az autók körül!

Közel harminc éve foglalkozom autókkal legalább hobbiszinten, illetve kereskedőként. Valójában azonban már két éves koromban is elsősorban az autók érdekeltek, ha így nézem, inkább ötven éve. Több mint 50 saját autóm volt, amióta jogosítványt szereztem, ehhez adódik jó néhány további típus, amelyeket rendszeresen használtam rövidebb-hosszabb ideig, és lassan 20 éve veteránozom is.

A számok talán soknak tűnnek, pedig valójában érteni nem lehet az autókhoz, legfeljebb az átlagosnál kicsit több ismerettel rendelkezni róluk. Ezt a kis pluszt szívesen megosztom bárkivel, ha megírja vásárlással, eladással és típusválasztással kapcsolatos kérdését az info@alapjarat.hu címre. Amennyiben írsz nekünk, az megjelenik majd az Alapjárat.hu felületein, hogy mások is okuljanak.