Olvasónk egy faceliftes J Astra vásárlásán gondolkodik, de előtte szakértőnkhöz fordul tanácsért.

„Tisztelt Alapjárat!

Egy 2013 környéki J Astra vásárlásán gondolkodom. Elég sokat autózom, évi 25-30 ezer kilométert. A 110 LE 1.7 CDTI ideálisnak tűnik, de nem tudom a típushibákat ennél a kocsinál. Mikre érdems figyelni?

Köszönettel,

Géza"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük Kis-Tót Vincét, a Csergő Opel Alkatrész és Szerviz Centrum szervizvezetőjét, aki kifejtette, milyen tapasztalatokat szereztek eddig az Opel Astra J ezen kivitelével kapcsolatban.

Az A17DTJ verziónál motor tekintetében lehetnek gondok a befecskendezőkkel és az izzítógyertyákkal is, valamint nem ritkán szivárog az olaj a szelepfedélnél. Ha van benne elektromos vízpumpa, akkor ott is előfordulnak problémák, valamint a részecskeszűrő (DPF) eltömődése és a kipufogógáz-visszavezető (AGR) hibája is feljöhet.

Olykor idő előtt adja meg magát a turbó, bár ehhez nagyban hozzájárul a nem megfelelő használat. Szivároghat az olaj az intercooler csövénél is, valamint a kiegyenlítő tartály néha egyszerűen elreped.

Az M32-es váltó csapágyas tud lenni, de a kettőstömegűvel szerelt kuplung cseréje is igen költséges mutatvány. A kuplungpedálnak ráadásul előfordul oldalirányú lógása is az Opel Astra J esetén Vince szerint.

A hátsó féknyereg olykor szorul, a kézifékbowden házának törése szintén bosszantó hiba tud lenni. Az első lengőkar hátsó szilentje gyakorta elreped, ehhez a rossz minőségű magyar utak erősen hozzájárulnak.

Ami a belteret és a kényelmet illet, Vince elmondta, hogy a műszerfal kapcsolóinak felülete csúnyán meg tud kopni, az ülésfűtéssel is sokszor adódnak problémák. A klímakompresszor morgását pedig a kabinban is jól lehet hallani. Mindezek ellenére azzal zárta szavait, hogy kellő körültekintéssel szerinte egy vállalható autó tud lenni, nem pedig idegölő csapda.


A fenti hibák kiszűrését vásárlás előtt a Csergő Opel Alkatrész és Szerviz Centrum vállalja szerény díjazás ellenében. Ha már egy ilyen Opel autó a tulajdonát képezi, ezen hibák elhárítását gyári alkatrészekkel és nagy tapasztalattal megoldják, a piaci árakhoz képest mérsékelt árakon. Vidéki ügyfeleknek hatalmas raktárkészletükből azonnal házhoz szállítják az alkatrészeket, szintén kedvezményes áron.


Nyitókép: Pexels