2022. augusztus 16. | 10:02

Gábor külföldön dolgozik és elege van az állandó műszaki hibákból, ezért kimenekült a Ford Mondeóból és most gyerekszállításra alkalmas családi autót keres.

„Üdvözletem!
Autóvásárlás előtt állok. A volt autóm, egy 2003-as évjáratú Ford Mondeo 2.0 TDCI volt, amelyet eladni kényszerültünk, mert nem akartunk több pénz locsolni rá. Az előzményekről szerintem ennyi elég is. Nem tudunk döntést hozni az utódja ügyében, mert szeretnénk egy megbízható családi egyterűt, amely legfeljebb hatéves, közepesen felszerelt.
A piacot nézegetve sok megfelelő típust találtunk, de nem szeretnénk ismét vagyonokat költeni egy autóra. Annyit még elmondanék, hogy külföldön dolgozom, 4-5 hetente járok haza tíz napra. Nekünk alapfeltétel, hogy ebben a rövid intervallumban ne szerelőhöz kelljen ugrabugrálni, hanem csak használni. Két pici gyermekünk van, szeretünk kirándulni, kimozdítani a lurkókat otthonról. Nem ragaszkodom a dízelhez. Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Gábor”

Ford Mondeo
A kép illusztráció (Forrás: Ford)

Kedves Gábor!

Valahol értem a döntés hátterét, ami a Mondeo eladását illeti. Arra azonban nincs garancia, hogy egy sokkal újabb, mondjuk maximum 6 éves és százezer kilométert futott autóval sok éven át nem lesz semmi probléma. Összetettebbek lettek az autók az elmúlt 15-20 évben, a kényelmi és a környezetvédelmi elvárások miatt sokkal több segédberendezés található bennük, ez több hibalehetőséget is rejt.

Megfelelő megoldásként eszembe jut a Kia Carens, amely nagyon praktikus utazó-, illetve családi autó lehet. Azonban az elterjedt 1.7 CRDI és 1.6 GDI motorokkal is akadhatnak problémák, főleg a nem megfelelő sűrűségű karbantartás (különösen gyakori, rövidebb távú használat esetén indokolt a gyárilag előírtnál sűrűbb olajcsere például) és magas futásteljesítmény esetén, ezek elkerülése érdekében vásárlás előtt szakemberrel alaposan megvizsgáltatnám a kiválasztott autót.

Azt az elképzelést sem vetném el, hogy esetleg megnéznék egy újabb sorozatú Mondeo kombit is, ez a típus nagy sorozatban készült, különösebb nyűgöktől mentes használtot ígérhet egy megkímélt példány. Ha feltétlen egyterű a cél, akkor a Ford C-Max és az S-Max is megfelelő lehet, benzinessel és dízellel is elérhető mindkettő. A Volkswagen Golf Sportsvan hasonló méretű, mint a Ford C-max, elérhető 1.6 CR TDI vagy 1.4 TSI motorral szerelt változatban is.

Chevrolet Orlando
Kép: Chevrolet

Titkos tipp az S-Maxhoz hasonló méretű Chevrolet Orlando, azonban ebből a típusból 2014-es a fellelhető legfiatalabb példány Európában (utána befejezték a márka forgalmazását), nehéz belőle keveset futottat találni, de nem lehetetlen. Kis túlzással az Orlando testvérének nevezhetjük az Opel Zafira Tourert is az egyterűs vonalon. Valamivel modernebb dizájnja és kicsit szélesebb motorpalettája nagyobb választékot biztosít, az Orlandóval ellentétben ebből a típusból jelenleg egészen fiatal példányok közt is lehet válogatni.

Felkai Gábor 

Felkai Gábor: ötven éve az autók körül!

Közel harminc éve foglalkozom autókkal legalább hobbiszinten, illetve kereskedőként. Valójában azonban már két éves koromban is elsősorban az autók érdekeltek, ha így nézem, inkább ötven éve. Több mint 50 saját autóm volt, amióta jogosítványt szereztem, ehhez adódik jó néhány további típus, amelyeket rendszeresen használtam rövidebb-hosszabb ideig, és lassan 20 éve veteránozom is.
A számok talán soknak tűnnek, pedig valójában érteni nem lehet az autókhoz, legfeljebb az átlagosnál kicsit több ismerettel rendelkezni róluk. Ezt a kis pluszt szívesen megosztom bárkivel, ha megírja vásárlással, eladással és típusválasztással kapcsolatos kérdését az info@alapjarat.hu címre. Amennyiben írsz nekünk, az megjelenik majd az Alapjárat.hu felületein, hogy mások is okuljanak.