Drogok hatása a vezetésre 2. rész - Amfetaminok

Frissítve:
2018-11-02, 16:27

Előző részben a marihuána vezetésre gyakorolt hatását olvashattad, a második részben az amfetaminokról és származékairól lesz szó.

Az amfetamin és származékainak története

Az amfetamin és különböző származékai mesterséges vegyületek és a vegyészet fejlődésével már 1887-ben sikerült először előállítania Lazar Edelenau román vegyésznek. Az amfetamin a vegyület teljes nevének (alfa-metil-feniletilamin) rövidítéséből származik, és az 1910-es években kezdték el kutatni az élettani hatásait, amikor az adrenalinhoz hasonló hatású szert kerestek.

amfetamin és vezetés

Az amfetamin alapból kristályos anyag, ám a fogyaszthatóság érdekében porítják

Hatására nő az agyban a szerotonin, dopamin és noradrenalin mennyisége, emiatt a használóban fokozott érdeklődés, izgalmi állapot alakul ki, sokkal kreatívabbnak érzi magát az illető. Emellett csökken a fáradtság- és éhségérzet, nő a fizikai állóképesség, valamint a testhőmérséklet és az erek összehúzódása miatt a vérnyomás is. A szívverés felgyorsul, enyhén szabálytalan lesz és megnövekszik a légzésszám is.

Hatása alatt az energiatermelő folyamatok magasabb szinten működnek, így ez komolyabb terhet ró az izmokra, májra, gyorsabban használja fel a test a zsírtartalékokat.  

A 20-as évekre már hörgőtágító hatása miatt gyógyszerként használták, Benzedrin néven került forgalomba, majd 1938-ban a Temmle Werke német gyógyszercég elkezdett dolgozni a Pervitinen, egy metamfetamin tartalmú szeren, amit aztán a III. Birodalom katonái kaptak 3 milligrammos kiszerelésben. Azért a másik oldalt se kellett félteni, ők Dexedrine-t adagoltak a katonáiknak, aminek a használata a légierő pilótáinál mai napig bevett, és a civilekhez is eljutott, mint figyelemhiányos zavarok tökéletes ellenszere.

stimulánsok hatása a vezetésre

A németek csodagyógyszere, a Pervitin, amitől a katonák, és kifejezetten a légierő hatékonyságának javulását várták

Talán nincs még egy ilyen drog („gyógyszer”), amit ilyen nagy mennyiségben használtak volna, a Lengyelország elleni Blitzkrieg-siker csak növelte a „koffeintabletták” vagy „tankcsokoládék” (ahogy a hadseregben nevezték) termelését és fogyasztását.

Használata során fokozta a katonák éberségét, koncentrációképességét, kitartását és a harci morált, így 1940 áprilisa és májusa között 35 millió Pervitin-tablettát fogyasztott a német hadsereg. A hosszútávú használat során viszont kiderült a csodagyógyszer hátránya is, ugyanis nyugtalanságot, álmatlanságot és étvágytalanságot okoz, mivel teljesen kimeríti a szervezet erőtartalékait. Emellett a folyamatos használata miatt (mivel a katonák nem érzékelték, de a szervezetüknek szükségük lett volna pihenésre) előfordultak hallucinációk, valamint gyengítette az ítélőképességüket.

Ezért is fordulhatott elő, hogy Leningrád ostrománál egy csapat megadta magát a szovjeteknek, ugyanis éles harci helyzetben a kelleténél több Pervitint vettek be, és az ettől való pszichózisuk miatt kilőtték az összes töltényüket.

Az amfetaminfogyasztás veszélyei vezetés közben

És ez ékesen be is mutatja, mi a legnagyobb baj az amfetaminnal és egyéb származékaival, ha hatásuk alatt vezetsz. Használója a megváltozott ítélőképessége miatt könnyebben kezd bele veszélyes manőverekbe, előzésekbe, az eufórikus hangulat és a felgyorsult látásmód miatt nagy eséllyel hajtanak gyorsan, így jelentősen megnő a balesetveszély.

Mivel azonban az amfetamin és származékai partidrognak számítanak, alkohollal keverve a használója nem érzi az alkohol negatív hatásait, de attól az még kifejti hatásait.

drogfogyasztás és a vezetés

Leggyakrabban orrba szippantva fogyasztják, de ha túl nagy tolerancia alakul ki, vagy az orrnyálkahártya sérült, akkor ritkábban vénásan

Mivel a szervezetből változatlan formában ürül ki, nagyon egyszerű a kimutatása a vizeletből, emellett a közúti ellenőrzés során feltűnhet a rendőrnek az alany izgatottsága. Ha már az ellenőrzéseknél tartunk, ma Magyarországon nincs a rendőröknél kéznél drog kimutatására alkalmas drogteszt, ha hitelt érdemlően akarnak utánajárni, milyen befolyásoltság alatt áll az illető, azt vizeletmintával (amire az alany nem kötelezhető) illetve vérminta vizsgálatával ellenőrizhetik.

Hogyan próbálja a rendőr kiszúrni a bódult állapotú sofőrt

Ha egy közúti ellenőrzés során furcsán viselkedik a delikvens, akkor a helyszínen csináltathatnak vele a rendőrök egy Romberg-próbát, amely során vizsgálják az alany egyensúlyérzékét és koordinációs képességét.

A tesztnek több változata van, köztük könnyített és nehezített próbák, az egyik nehezített próba során a vizsgált személy csukott szemmel az egyik lábát a másik elé teszi úgy, hogy egy vonalban maradjanak, és legalább 30 másodpercig kell így megállnia anélkül, hogy kibillenne az egyensúlyából. De ott a klasszikus ujjbegy-teszt is, amikor is az alany széttárja a kezeit, csukott szemmel előbb az egyik, majd a másik mutatóujjával megérinti az orra hegyét.

Ezek mellett végeztethet a rendőr a közúti ellenőrzések alkalmával sétálós feladatokat is, az egyik bújtatott teszt során megkérik az alanyt, hogy nyissa ki az autó csomagtartóját, de közben úgy helyezkedik el a rendőr, hogy az alanynak minél nagyobb utat kelljen megtennie a csomagtartóig, így a járás sebességéből és stabilitásából megállapíthatja, hogy áll-e bármilyen befolyásoltság alatt az alany.

Az egyre elterjedtebb drogfogyasztás miatt lassan a nagy autógyártók is beszállnak a drogellenes-kampányba. A Ford például a német Meyer-Hentschel Intézettel közösen kifejlesztette a Drog Driving Suit-ot, ami egy virtuális valóság szemüvegből, és a kezekre és lábakra szerelt kiegészítőkből áll.

a ford drug driving suit-ja

A Ford Drug Driving Suit-ja hatékonyan mutatja be, hogy még egy tapasztalt vezetőnek is szinte lehetetlen megfelelően vezetnie, ha szimulálják a bódult állapotot

A szemüveg csőlátást okoz, valamint fényekkel zavarja a sofőrt, a karokra szerelt kiegészítő vibrál, a lábakra szerelt kiegészítő pedig kibillenti a viselőjét az egyensúlyából.

A Ford ezzel is szeretné felhívni a figyelmet, hogy mennyire veszélyes és kerülendő drog hatása alatt vezetni.

A videó itt megtekinthető, angolul van, de egyértelmű a képkockákból is, miről van szó.

A végére pedig, hogy kicsit vidámabb is legyen a hangulat, ez a paródia jól bemutatja, mit ne használj vezetés közben:

 

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról

További hírek