kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Eddig érvényesek a heti, havi és éves e-matricák

Ez a helyzet a vignetták szavatosságával.

Az autósokban gyakran felmerül a kérdés, hogy a megváltott e-matrica pontosan meddig is érvényes? Most megérkezett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. válasza. A társaság először is felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, hogy az elnevezések nem az érvényesség időtartamát hivatottak jelölni. A heti (avagy 10 napos) matrica a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra, tehát 10 egymást követő naptári napra őrzi meg validitását.

A havi vignetta a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap azonos napjának (pl. 07. 21-től 08. 21-ig) végéig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában nincs benne a naptárban, akkor a hónap utolsó napján (pl.: 08. 31-től 09. 30-ig) éjfélig érvényes.

Az éves autópálya-matrica a vásárlás időpontjától kezdve a tárgyévet követő esztendő január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vagyis az éves vignetta 2023. január 31-én éjfélig érvényes, ha azt 2022. január 1-én vásároltuk meg. Az e-matrica meglétét ezzel a módszerrel ellenőrizheted le a leggyorsabban.

A közeljövőben bővül a választék, az Európai Parlament új irányelve ugyanis kimondja, hogy az uniós tagállamoknak a közeljövőben be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát. Az uniós tagállamoknak két éven belül be kell emelniük az erről szóló szabályt a hazai jogrendjükbe, tehát elvileg 2024-től lehet majd hozzájutni a 24 óráig érvényes matricához az EU egész területén.

Kényelmesen, mégis kényelmi-díj és egyéb költségek nélkül vennél autópálya-matricát? Ha igen, akkor látogass el a Carnotie oldalára!

Magyarországon számos gyorsforgalmi útszakaszt díjfizetés ellenében lehet csak igénybe venni, aki érvényes e-matrica nélkül hajt fel ezek valamelyikére, annak pótdíjat kell fizetnie, ha nem kapcsol időben. Ebben a cikkben megyékre lebontva mutattuk be a fizetős útszakaszokat.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!