2021. november 05. | 17:50

Olvasónk és felesége nehezen mozog, de szeretnének kényelmes autót a pénzükért. A kérdés nehéz, de létezik megoldás, persze nagyon oda kell figyelni. Mire? Elmondjuk.

„Szia Marci!

Nehéz eset lesz, amiben a segítséged kérem. Autót szeretnék venni, és lenne pár kritérium: városban járós, benzines, nem nagy motoros (max.1,6-1,8), relatíve magas üléspozíciójú, pakolható, alacsony fenntartási költségű autó kellene, amit ha néha hosszabb távra vinnénk, nem unja meg féltávnál.

Párom mozgáskorlátozott, én többszörösen gerincműtött vagyok, ezért kellene a magas ülés és a pakolhatóság. Ami a legnehezebb, az a nehezen összerakott 1 millió forint, ennyi lenne a keret. Chevrolet Kalosunk volt, ott az ülésmagasság megfelelő, viszont a csomagtartóba egy rollátor sem fér el. Sok kiszemelt van, tanácstalan vagyok. Opel Zafira A, Ford C-Max, Kia Carens, Suzuki Liana (mondjuk ebből nem sok van) vagy kombi Focus, Astra...

Válaszod, segítséged előre is köszönöm!

Tisztelettel,

B. Tamás”

Kedves Tamás!

Számtalan esetet felsorolhatnék, amikor hasonló elvárásokkal érkeztek telephelyünkre önökkel egy csónakban evező vásárlók. A magas üléspozíció nagyban megkönnyíti a ki- és beszállást, ezért az idősebb korosztály képviselői is gyakran elsődleges szempontként határozzák meg ezt a feltételt. Az egymillió forintos árkategória nem túl izmos, de azért már elegendő lehet, ha félretesszük az irreális elvárásokat.

A Kia Carens hatványozottan rozsdásodó első generációja benzinmotorral bele se fér a keretbe, így ezt kilőném, a Liana pedig nem rossz, de egy C-Max vagy Zafira ellen nem rúghat labdába a praktikumot tekintve. A Focus MK2 és az Astra G/H örök slágerek, azonban ezek alacsonyabb építésű autók, így a ki- illetve bejutás minden lesz, csak nem kényelmes.

Az ön helyében maradnék az első szériás Opel Zafira A vagy a Ford Focus C-Max mellett gyakorlatilag bármelyik benzinmotorral, tehát azt vegye meg, amelyikből jobb állapotút talál egymillió forint körül. A C-Max tartós és kényelmes utasterű autó, futóműve pedig a kategória egyik legjobbja. A Zafirát fillérekből lehet javítani bármelyik útmenti szervizben, és vásárlásra szánt összeg már a kínálat felső harmadából enged válogatni.

Jó szívvel ajánlanám az Opel Merivát is, mert hasonlóan kényelmes és magas üléspozíció várja majd, ugyanakkor egy mérettel kisebb és ez az árán is érződik, tehát ugyanazért az összegért akár kategóriákkal jobb példányt is vásárolhat majd. Az Opel esetén az olajfogyasztásra érdemes vásárláskor rákérdezni, mert az Ecotec-motorok képesek elszürcsölni néhány deci kenőanyagot ezer kilométerenként, persze ez nem törvényszerű. Bármely típus mellett köt ki végül a felsoroltak közül, a rozsda lesz majd a legnagyobb ellensége, tehát olyat válasszon, ami még nincs elrohadva, mert a karosszériajavítás előre kalkulálhatatlanul nagy összeget jelent, jó szakemberből kevés van, a vállalási határidők pedig hosszúak.

Sok sikert a vásárláshoz!

Üdv:

Balló Marci