Ma is népszerűek az FHB és az OTP gépkocsinyeremény-betétek, ahol a nyertes szabadon eldöntheti, hogy az autót, vagy inkább annak árát kéri. De megéri ez egyáltalán?

Kicsit anakronisztikus ma már a gépkocsinyeremény-betét, hiszen amikor 1961-ben elindította az OTP Bank elődje, az Országos Takarékpénztár, akkor még 5-6 évet kellett várni a szocialista ipar remekeire, a Trabantra, a Wartburgra vagy éppen a Zsigulira, a várakozási időt így egy kis szerencsével le lehetett rövidíteni. A hiánygazdaság mára a múlté, autóra is csak akkor kell várni, ha nem elégszel meg a raktáron lévő modellekkel és egyéni összeállítást szeretnél. A gépkocsinyeremény-betétek ennek ellenére remekül futnak, és bár friss adatot nem találtam, 1-1,2 millió betét most is játszik minden hónapban a kisorsolt autóért. De mi is ez az egész konstrukció?

A gépkocsinyeremény-betét, ahogy a neve is mutatja, tulajdonképpen egy bankbetét (vagy betétkönyv), amire a betéteknél manapság megszokott minimális kamatot fizeti az ezzel foglalkozó két pénzintézet, az OTP Bank és az FHB Bank. Az OTP például jelenleg 0,25 százalékos éves kamatot fizet, amihez hozzájön 0,04 százalékos kamatprémium, ha a betét 3 hónapnál régebbi. Ebből meggazdagodni aligha fogsz, 10 ezer forint még 300 forint kamatot sem hoz évente, és abból még adózni is kell. De a mikroszkopikus kamat nem az FHB vagy az OTP gépkocsinyeremény-betétek sajátossága, bárhová is teszed be a pénzed mostanság, alig adnak érte a bankok valamit.

Ennél a betétnél azonban ezt a kevéske kamatot sem kapod meg, hanem azt az adók levonása után a bank beteszi egy nyereményalapba, amiből azután kisorsol havonta egy vagy több autót, attól függően, hogy mire futja éppen a kamatokból. Hogy az emberek bent tartsák hosszabb távon is a pénzüket, negyedévente vannak extra sorsolások, ezeken azok a betétek vesznek részt, amelyek már legalább három hónaposak.

Milyen autókat sorsolnak ki?

Az egész szisztéma lényege az, hogy te lemondasz a betéted után járó kamatokról, cserébe játszol egy jót, és ha szerencséd van, nyersz egy autót. Hogy milyen autókat sorsolnak ki? Jellemzően kisebb, szerintem inkább csajos modelleket. Például januárban két ötajtós Toyota Yaris 1,0 Live, egy Suzuki Ignis GL 1,2 és egy Suzuki Baleno GA 1,2 volt a nyeremény. A januári extra sorsoláson - amin a 3 hónapnál régebben meglévő betétek vehettek csak részt - két darab Ford Mondeo Trend 1,5 EcoBoost talált gazdára.

Az FHB Bank kicsit felturbózta a saját nyereménybetétjét, itt ugyanis a havi egy Suzuki Vitara GL 1,6-os modellen kívül egy Suzuki robogót és egy 100 ezer forintos notebook.hu utalványt is kisorsolnak.

Az OTP-nél januárban többek között egy Suzuki Ignis GL 1,2-őt sorsoltak ki

 

Pénzre váltható az autó, ha nyertél

Szuper a dologban, hogy valójában nem is az autóról, hanem annak értékéről szól a nyereményjáték, ugyanis ha olyan szerencsés vagy, hogy pont a te betéted számát sorsolják ki, akkor eldöntheted, hogy a kocsit kéred, vagy inkább annak értékét tennéd zsebre. Megnéztem, hogy a januárban megnyert autók nagyjából milyen értéket képviselnek.

Az OTP-nél az ötajtós Toyota Yaris 1,0 Live legolcsóbb változatának listaára most 3 685 000 Ft, az új Suzuki Ignis GL 1,2-es modellt 3 235 000 forintért találtam meg, míg az egész pofás Suzuki Baleno GA 1,2 listaára 3 690 000 forint. Az extra sorsoláson megnyerhető két Ford Mondeo Trend 1,5 EcoBoost motorral már combosabb jószág, a 160 lóerős manuális váltós modell listaára 7 955 000 Ft. Vagyis januárban a megnyerhető autók összértéke nagyjából 30 millió forint volt.

Amennyiben érdekel a Suzuki Ignis, nézd meg ezt a bemutatót. Ha a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Az FHB Takarék Nyereménybetét havi fődíja, a Suzuki Vitara GL 1,6 listaára 4 590 000 Ft, míg a Suzuki Adress 100 robogó, ami a japánok itthon kapható legkisebb modellje, 669 000 Ft-os listaáron kapható.

Hogy lehet gépkocsinyeremény-betétet kötni?

Ha gépkocsinyeremény-betétet szeretnél, akkor az OTP-nél ezt bármelyik bankfiókban, telefonon (ha van OTPdirekt szolgáltatásod) vagy az OTPdirekt netbanki rendszeren keresztül egyaránt megteheted. A betétek nagysága itt kötött, vagyis 5, 10, 20 illetve 50 ezer forintos betétet választhatsz, a címleten pedig utólag már nem tudsz módosítani. Az OTP gépkocsinyeremény-betéted értéke meghatározza a nyerései esélyeidet, például egy 10 ezer forintos betéttel kétszer akkora esélyed van nyerni, mint egy 5 ezer forintossal. Ha magán a betét címletén utólag nem is módosíthatsz, bármikor vehetsz magadnak újabb betéteket, amelyek legkorábban egy teljes naptári hónap után vesznek majd részt a következő sorsoláson. Extra sorolások negyedévente vannak, ezeken pedig mindig a 3 hónapnál régebbi betétek vesznek részt.

Az FHB Banknál is sok a lehetőség, bankfiókban, internetes banki felületen és a postákon egyaránt hozzá lehet jutni a nyereménybetéthez, annyi csak a megkötés, hogy itt feltétel az FHB-nál vezetett bankszámla. Könnyítés, hogy a betéthez elég az FHB Alfa számlacsomag is, ennek pedig nincs havi díja, vagyis a betét fenntartása nem jár költséggel. Az FHB-nál 10 ezer forint címletben lehet nyereménybetétet vásárolni, viszont ebből bármennyit, és persze itt is többszöröződik a nyerési esély, ha nagyobb értékben vásárolsz be.

Milyen költségei vannak a gépkocsinyeremény-betétnek?

A betét megszüntetése épp olyan egyszerű, mintha egy betétből vennéd fel a pénzt, azzal a különbséggel, hogy itt ingyenes a készpénzfelvétel és a bankon belüli utalás, vagyis pont annyit kapsz vissza, mint amennyit költöttél a nyereménybetétedre. Sok helyen tévesen jelent meg, hogy a bank ilyenkor is felszámolja a szokásos átutalási díjakat, ám az OTP tájékoztatója világosan fogalmaz. Annak érdekében, hogy biztos legyek a dologban, még rá is kérdeztem a banknál, ahol megerősítették az ingyenes visszaváltást.

Az FHB Banknál más a helyzet, ugyanis bár az Alfa számlacsomagnak nincs havi díja, ám ha nyersz, akkor a készpénzfelvétel költsége már annál combosabb, az alap és a kiegészítő díjjal együtt eléri 0,85 százalékot. Ez persze csak akkor érint téged, ha nem a tárgynyereményt választod, mert ezeket a bank partnere adja át neked, az átvételnek pedig nincs plusz költsége.

A szerencsések duplázhatnak a gépkocsinyeremény-betéttel

A gépkocsinyeremény-betét érdekessége más szerencsejátékokhoz képest az, hogy attól, hogy nyert a betéted, továbbra is játékban marad, vagyis elméletileg összejöhet, hogy egy 5 ezer forintos betéttel több autóhoz is hozzájutsz. És ez bizony nem teljesen lehetetlen, ugyanis van olyan játékos, aki egyetlen betéttel már öt alkalommal nyert.

Jó befektetés lehet a gépkocsinyeremény-betét?

Minden befektetésnél felmerül előbb-utóbb a kérdés, hogy jó-jó, de mennyit hoz ez nekem? Először is tisztázni kell, bármennyire is szerepel a „betét” kifejezés a termékekben, alapvetően mégis szerencsejátékról van szó. Nem sokkal másabb ez, mint egy kaparós sorsjegy, vagyis pénzért vásárolsz esélyt arra, hogy megnyerhetsz egy meghatározott nyereményt. Az, hogy itt minden esetben szerepelnek autók is a nyeremények között, az inkább csak jó marketing, ugyanis az emberek szeretik a megfogható, vonzó nyereményeket, az autó pedig még mindig ilyennek számít.

A szerencsejáték ára itt tulajdonképpen maga a betétkamat, amiről cserébe lemondasz, ami 10 ezer forintonként (0,29 százalékos kamattal számolva) alig 300 forint, amiért cserébe az OTP-nél 12+4, az FHB-nál 12 sorsoláson veszek részt. Ez az utóbbinál havonta 6 millió, évente 72 millió forint nyereményalapot jelent, míg az OTP Banknál az egy év alatt körülbelül 240 millió forint a nyereményalap. Az esélyeket mégsem olyan egyszerű kiszámolni, ugyanis ehhez pontosan tudni kellene a játszó betétek számát és értékét, de az látható, hogy nem lehetetlen küldetésről van szó.

Az OTP mobilalkalmazásával bármikor ellenőrizheted, hogy nyertél-e

 

Bukni leginkább azzal lehet, ha nyersz, ám nem veszed át a gépkocsi nyereményed. Hogy létezik-e ilyen? Mi az, hogy! Ez idáig már csaknem 700 megnyert autóért nem jelentkeztek csak az OTP-nél. A nyeremények azonban soha nem évülnek el, mert bár az autót a sorsolást követő 30 napon belül lehet csak átvenni, ha később jelentkezel, az értékét pénzben akkor is megkapod. Ha 10 év múlva kapcsolsz csak, akkor is tiéd az autó sorsoláskori értéke, ám azt tudd, hogy az összeg nem kamatozik, vagyis annyit kapsz, amennyi a sorolás után közvetlenül járt volna. Az OTP-nél egy külön mobilalkalmazás is segít nyomon követni a sorsolásokat, amivel bármikor lekérdezheted, hogy nyertél-e.

Források: