2017. december 08. | 10:21

Elektromos autó vásárlása számtalan előnnyel jár. Budapest több pontján ingyen lehet vele parkolni, emellett a jelenleg rendelkezésre álló publikus töltőkön teljesen ingyen lehet feltölteni.

Ha cégautónak vásároljuk, akkor sem kell rá kifizetni az adót. A céges villanyszámlából a töltések áfáját vissza lehet igényelni. Magának a villanyautónak az áfáját is vissza tudjuk igényelni, ha lízingeljük. Amennyiben éjszaka kerül feltöltésre otthonunkban az autó, úgy az éjszakai áramnak köszönhetően elég nevetséges kilométer költségeket fogunk kapni. Minimális karbantartási költség mellett állami támogatással vásárolhatjuk meg álmaink autóját. Az állam 2016 októbere óta 1,5 millió forint támogatást nyújt minden egyes autó megvásárlásakor. Egy belső égésű motorral szerelt járműhöz képest, természetesen egy elektromos autó, sokkal többe kerül, de a fenntartása közel sem kerül annyiba. Egy új Nissan Leaf 9,08 millió forintért vásárolható meg, amelyet eddig mintegy 200 000 példányban értékesítettek. Mivel az állam 1,5 millió forinttal hozzájárul a vásárláshoz és a gyártó is ad 600 000 forint kedvezményt, így már csak 6,98 millió forintot kell rá összegyűjteni. Természetesen hitel segítségével is meg lehet vásárolni az autókat.

Hogyan válasszunk elektromos autót?

Amikor kiválasztjuk az elektromos autót, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy mekkora akkuval rendeljük, hiszen hatalmas különbségek vannak abban, hogy hány kilométert lehet vele megtenni egy töltéssel. Közel 210 kilométert lehet autózni a nagyobb akku segítségével, míg a kisebbet leginkább városi használatra javasoljuk. A Nissan hogy még jobban felhívja a figyelmet az új elektromos autóira és az új technikára 8 év vagy 160 000 kilométer garanciát is vállal minden egyes elektromos autóra. Láthatjuk, hogy nagyon bíznak az autóban, de erre meg is van minden okuk. Ha egyszer is leülünk és kiszámoljuk, hogy mennyit fogyaszt az autó és mennyit kell rákölteni, akkor nagyon gyorsan rájövünk arra, hogy hosszabb távon meg fog térülni a beruházásunk. Az otthoni töltéseknek és az állami támogatásoknak köszönhetően jóval olcsóbban juthatunk hozzá álmaink autójához. A tisztán elektromos járművek ára tehát magasabb, mint a hagyományos járműveké, de mégis érdemes ezt az ajánlatot is megfontolni. Amennyiben sikerül a gyártóknak az akkumulátorokat tömegesen is gyártani, úgy biztosak lehetünk abban, hogy nemsokára ezeknél az autóknál is csökkenő vételárakkal találkozhatunk a piacon.

A hitel ajánlatok mennyire segítik az állom megvalósulását?

Ha még többet szeretnénk megtakarítani, akkor érdemes a bankok kínálatait is folyamatosan figyelni. Egy évben akár többször is kínálnak meglepően jó kondíciókkal személyi kölcsönöket, amelyeket teljesen szabadon fel lehet használni, így akkor elektromos autó vásárlására is. A Cetelemnél például nagyon gyors online elbírálattal is fel tudjuk venni a kölcsönt. Lízingelés esetén a CIB által kínált lehetőség is kiváló. 1 millió forint önerő mellé a bank ad 6 millió forintot, így már biztosan ki tudjuk fizetni az új elektromos autót. 84 hónap alatt kell visszafizetni a kölcsönt, amely havonta 70 703 forintos törlesztőrészlet mellett vehető igénybe. A THM mindösszesen 6,4% amely igen alacsonynak mondható. Itt érdemes igénybe venni az ingyen elérhető előzetes telefonos hitelbírálatot, hogy vajon mennyire felelünk meg a bank elvárásainak.