Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Elfelejtetted az autópálya-matricát? Íme a tudnivalók!

2020. augusztus 08. | 15:00

Ha neked is volt már gondod az e-matricával, akkor ez a cikk neked szól!

Az autópálya-matrica vásárlása teljesen kimehet az ember fejéből. Előfordulhat olyan eset is, amikor valamivel éjfél után van lehetőség lehajtani a pályáról, holott csak éjfélig volt érvényes a matrica, esetleg tévedésből rossz kategóriában váltottuk meg az útdíjat. A das.hu szakértőjével most a leglényegesebb jogszabályi engedményeket és tudnivalókat szedjük össze az autópálya-matrica kapcsán.

Matrica utólag?

Főszabály szerint, ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes matricával, pótdíjat kell fizetni. Azonban fontos tudnivaló, hogy bizonyos keretek között van lehetőség a pótlólagos matrica megvételére. Az irányadó jogszabály alapján ugyanis nincs helye a jogosulatlan úthasználat miatt pótdíj kiszabásának a járműre a megfelelően megváltott jogosultság érvényességi idejének kezdetét megelőző 60 percen belül végzett ellenőrzés alapján. Ennek értelmében tehát ha utólagosan vásárolod meg a matricát, az azt megelőző 60 percen belüli ellenőrzés alapján nem szabható ki pótdíj!

Rossz matricát vásároltál?

  • Nem megfelelő kategória

Ha vásároltál matricát, azonban a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb kategóriába tartozó úthasználati jogosultságot váltottál, úgy csak a pótdíjkülönbözetet kell megfizetned, melynek mértékét a 36/2007. (III.26.) GKM rendelet tartalmazza. Sajnos a jogszabály értelmében ez a szabály nem irányadó akkor, ha motorkerékpárra vonatkozó kategóriában vásároltál matricát az egyébként D1, D2, B2 kategóriába tartozó gépjárművére. Ha a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest magasabb díjkategóriába tartozó jogosultságot váltottál meg, ebben az esetben nem kell pótdíjat fizetni.

Ha téves díjkategóriájú matricát vásároltál, a jogosultság érvényességi időtartamán belül 1470 forintos díj ellenében lehetőség van a díjkategóriát módosítani a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett. a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában. Sajnos a pótdíj kiszabását követő díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj vagy pótdíjkülönbözet megfizetésének kötelezettsége alól.

  • Téves rendszám

Amennyiben téves rendszámra váltottad meg a matricát, legfeljebb 3 karakter eltérés esetén lehetőség van arra, hogy 1470 forintos eljárási díj ellenében, az érvényességi idő kezdetétől vagy a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől számított 60 napon belül kérje a rendszám módosítását és a helyes rendszám rögzítését. Ebben az esetben a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül. A „0” (nulla) és az „O” betű karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során szolgáltatási díj nem kerül felszámításra.

A többszörös büntetés tilalma, pótdíjmaximalizálás

A jogosulatlan úthasználatért megállapított pótdíj rendszámonként, naptári naponként legfeljebb egyszer szabható ki. Egyszer válik esedékessé a jogosulatlan úthasználat miatt megállapított pótdíj több egymást követő jogosulatlan úthasználat észlelése esetén, ha az első és az utolsó - nem egyazon naptári napon történt - észlelés között nem telt el 60 percnél több idő, és sem az első észlelés, sem pedig az utolsó észlelés napján nem állapított meg további jogosulatlan úthasználatot a díjellenőrzést végző szervezet. Ennek értelmében tehát ha az úthasználat rövid terjedelemben átnyúlik a naptári napon, és így az éjfél előtt megkezdett út éjfél után ért véget, de a jogosulatlan úthasználat első és utolsó észlelése között legfeljebb 60 perc telik el, csak egy pótdíj szabható ki.

Ha ugyanazon jármű vonatkozásában kettőnél többször kerül megállapításra a jogosulatlan úthasználat ugyanazon üzemben tartó vagy tulajdonos terhére (például két egymást követő napon), akkor a jogosulatlan úthasználat miatt megküldött első pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül írásban kérhető (papír alapon vagy emailben) a pótdíjfizetési kötelezettség maximalizálása két, a járműre irányadó pótdíj összegére. A tulajdonos vagy üzembentartó egy naptrái éven belül akár többször is élhet a ptódíjmaximalizálás intézményével.

 

dr. Varga Júlia

Ezek 2020 legolcsóbb új elektromos autói Magyarországon A lóerő egy olyan drog, ami erős függőséget okoz: Pontiac GTO 5.7 V8 (2004) - Videó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!